Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När tekniken finns är förbud svåra att hålla

I går fick engelsmannen Robert Edwards årets Nobelpris i medicin. Upptäckten är av den kalibern att vi alla hört talas om den och förundrats över den. Fast de unga kanske inte gör det i samma mån. Lilla Baby Louise föddes redan 1978, så många har växt upp i en värld där provrörsbefruktning varit möjlig. Men tidigare kunde det hela verka lite science fiction. Och många oroades, inte minst i religiösa kretsar, över den nya medicinska möjlighet som sen dess gett oss hela fyra miljoner nyfödda barn, varav 3000 bara i Sverige – varje år. Många par har alltså fått en väg ur barnlöshet tack vare denna upptäckt.

Ny teknik föder nya möjligheter och nya risker och etiska frågor. Sen detta hänt har också surrogatmammor blivit en realitet på många håll i världen. Oron för att det ska leda till handel med fattiga kvinnors kroppar är inte obefogad. Frågan är vad vi ska göra åt det. I söndagens Agenda visades en effekt av det svenska förbudet som också kan ifrågasättas. En ung kvinna hade fått ett cancerbesked. För att kunna få barn i framtiden togs några ägg ur henne för en framtida graviditet. Men i efterhand avråder läkarna från en graviditet eftersom den anses öka risken för återfall. Men hennes redan tillvaratagna ägg kan heller inte användas i utlandet, dit många par annars åker, eftersom de förvaras på ett svenskt sjukhus. Kort sagt så är det svårt att med förbud hindra ny teknik som fyller ett behov och löser ett problem, i detta fall barnlöshet. När tiden går blir alternativa lösningar nödvändiga.

Men problemet finns inom all forskning. Ta de genmodifierade grödorna. Om alternativet, som det ofta är, innebär kraftig giftbesprutning – inte sällan av outbildade och fattiga bönder i tredje världen, så är det svårt att vara principiellt emot genteknik. Samtidigt får vi inte ta risker. Teknik kan hjälpa oss på många områden. Ändå måste politiken – och försiktigheten – styra.