Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När storken kom till Hara

Det brukar knappast ens vara skåningarna förunnat att få se en stork numera. Inte undra på att det rådde stor tveksamhet om det verkligen var sant; att den stora vita fågeln som landat på själva landmärket för Hara by – Lilliesköldstallen – verkligen var en stork. Med hjälp av Jämtlands läns ornitologiska förening kunde det fastställas: Det var ett sensationellt besök – en vit stork!

Storken, en mytomspunnen fågel som är symbolen för barnafödande och familjeliv. Om besöket får någon betydelse för befolknings tillväxten i Hara lär väl visa sig framöver men några häckande storkar lär det inte bli i byn.

– Den måste ha kommit helt fel. Vår teori är att han (för det måste ju ha varit en han eftersom inget knyte skymtades i näbben reds anm) följt med tranorna hit, för sådana har vi ju här.

– Men tranorna flyger ju inte upp och sätter sig i toppen på en tall, säger Carl-Eric Persson en av personerna som blev vittne till det sällsynta besöket.

Han har bott nästan hela sitt liv i Hara och något liknande besök har han aldrig tidigare fått uppleva.

Förvisso är vi några skåningar som dragit norr ut som undertecknad skribent men att en stork skulle gilla dessa breddgrader är högst osannolikt.

– Den måste ha flugit fullständigt galet. Jag har aldrig hört talas om eller sett något liknande. Vi kommer att skicka ut bilden till våra medlemmar och försöka ta reda på var den kommer ifrån, säger Staffan Åström som är kassör i Jämtlands läns ornitologiska förening.

– Storkarna brukar färgmärkas och få en ring på sig och då kan man kanske ta reda på var den kommer ifrån. Jag ska ta kontakt med medlemmar som bor i området runt Hara och höra om fler sett storken.

Att Jämtland och Hara skulle bli ett nytt tillhåll för vit stork är osannolikt.

– Den här storken kommer inte att häcka här utan förmodligen tycker den att det är kymigt kallt och ger sig så småningom iväg härifrån.

– Jag vet inte var den flyger då. Men vi ska ta reda på hur det är med storkar i Norge, om det varit några synliga där. Det är ju bättre klimat för stork i Trondheimsfjorden än vad det är här.