Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Stockholm blev terrorfront

Annons


33 år efter ockupationen av Västtysklands ambassad kommer nu filmen om den tyska 70-talsterrorismen. I en mycket liten biroll: Den svenske tv-mannen Bo Holmström.

Tv-reportern Bo Holmström väntar i spänt lugn, bläddrar med sina papper i stockholmsnatten, rättar till sina handskar. Så kommer explosionen. Holmström hukar, försvinner för någon sekund i bild, kommer in igen: "Lägg ut! Lägg UT!"

Det är en av de tv-bilder som definierar det svenska 1970-talet, bilder från en kedja händelser som i sin helhet definierar det europeiska. Kommando Holger Meins, en del av den tyska terrorgruppen RAF (Röda armé-fraktionen), har ockuperat den västtyska ambassaden i Stockholm.

När dramat är slut, den 25 april 1975, är två diplomater och en terrorist döda. Ytterligare en av ockupanterna är döende. Drygt två år senare exploderar Västtyskland i våld och terror; det kallas "Tysk höst" och är början till slutet för RAF och den väpnade kampen mellan unga vänsterextremister och den stat som de hatar.
Rädda poliser

Scenen med Holmström skymtar förbi i den nya tyska filmen "Baader-Meinhof complex" som berättar historien om den tyska terrorismen. I dag säger Holmström att det han minns bäst från händelserna vid ambassaden är just själva explosionen.

-Jag påminns om den varenda gång jag gör direktsändning. Och det beror på att jag under hela tiden inte kunde veta om det jag sade gick ut i tv. Explosionen inträffade efter klockan elva på kvällen. Då tappade jag kontakten med studion. Men jag pratade på i alla fall. Klockan fyra på morgonen avslutade vi och stängde av. Först på morgonen fick jag veta att allt hade gått ut.

Bo Holmström minns också att tv-teamet hade problem med poliserna utanför ambassaden:

-De tog in reserver från Dalarna och något annat ställe som inte alls var vana vid Stockholm. Och de var ju livrädda, de här grabbarna. Först slog de kameran i huvudet på vår fotograf, sedan skulle de gripa mig flera gånger. När det smällde gladde jag mig åt att de som varit mest karska var de som sprang fortast därifrån.
Trauma för Sverige

Ambassaddramat i Stockholm inträffade under en period då det lugna Sverige för första gången kom i kontakt med internationell terrorism.

-Och det var den värsta händelsen av alla. Det är klart att det var ett trauma för nationen. Man spränger inte ambassader hur som helst, säger Holmström.

-Attacken var regelrätt mord; de avrättade militärattachén och slängde kroppen i ambassadens trappa. Och sedan kom hela efterspelet där de planerade att kidnappa (dåvarande justitieministern) Anna-Greta Leijon och föra bort henne i en låda. Det var en massa konstigheter kring ambassaddramat.
Inte som i dag

Det talas om likheter mellan 70-talsterrorismen och dagens allt radikalare vänstergrupper. Men Bo Holmström ser inga direkta paralleller:

-Dagens vänster är, sånär som på Reclaim the streets och liknande organisationer, mycket mer vettig än då. Det som Baader-Meinhof gjorde på den tiden är inte tänkbart i dag. När jag möter människor på vänsterkanten får jag intrycket att de inte tycker att terror och kidnappningar är en framkomlig väg.

"Baader-Meinhof complex" är Tysklands Oscarsbidrag. Den har svensk premiär på fredag.

Mer läsning

Annons