Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När sova över blir en mardröm

Cerisia heter bästisen och nu ska Siv äntligen för första gången sova över.

Annons

Pija Lindenbaum knockar med ett matchande körsbärsrött och violettrosa omslag till sin djärvaste bilderbok hittills.

I en intervju hörde jag författaren erkänna sin egen motvilja mot att ”komma för nära” det intima livet i andras hem. Kort sagt, hon hör till dem som tycker det är jobbigt att sova borta oavsett hur nära vän man är.

Det är den olusten som Siv får uttrycka i ett makalöst surrealistiskt bildflöde som påverkar alla sinnen i kroppen.

Jag förnimmer Sivs magkänsla där i Cerisias hall med hotande lila/violetta väggar, dörrar till okända rum och främmande lukter av messmör och parfym.

Siv siktar in sig på att kolla in utgången och hänger med sin kompis runt i huset alltmedan hon kämpar för att hålla modet uppe. Det är ju så härligt att sova över!

Cerisia har blivit ett snäpp stöddigare på hemmaplan och har ingen förståelse för Siv som tvekar att klappa en äcklig hund och misstänker att det är marsvinen som luktar illa.

Hon säger otippade saker som ”då är du ingen djurvän” och ”tjata inte!” Men det är ju så roligt att vara med Cerisia för hon är så påhittig.

Gammelfarmor med hatt och handväska vid middagsbordet har ingen likhet med Sivs farmor som går på jympa och couscous blir förstås en prövning som Siv försöker undvika.

När hela sova-över-programmet är avverkat, ligger Siv klarvaken med stela ögon på madrassen och lyssnar till kompisens snusningar i sängen. Cerisia fick tyvärr ont i knäna av att låta gästen ta bästa platsen.

I nattens upplevelser har Pija Lindenbaum dragit skruven ett varv till.

Bilderna är som en blandning av film, mardröm och verklighet och texten hela tiden knapp och återhållen. Sivs egna inre formuleringar.

Man anar att Cerisias högljudda familj med flera generationer, tuff och slarvig storebrorsa och hennes hem med många rum, stora möbler, jättespegel och kakelugn skiljer sig chockartat från Sivs egen hemmiljö.

Det finns mycket att begrunda, läsa om igen och bilderna kan man inte tröttna på. De berör liksom det känsliga ämnet.  

Pija Lindenbaum fick Augustpriset 2000.

Nu har hon blivit kallad geni för boken om Siv och det var inte förvånande att honnominerades i år igen.

 

Mer läsning

Annons