Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När småpojkar blir förövare

Sedan april har flera fall av ofredanden uppmärksammats i västgötska staden Trollhättan. Det handlar om unga personer, främst tjejer i yngre tonåren, som blivit omringade och trakasserade på gator och i parker. Minst tolv fall har förekommit, varav majoriteten varit kategoriserade som sexuella ofredanden. Denna typ av händelser är tyvärr relativt vanliga. Det lite ovanliga just denna gång är att förövarna i Trollhättan är ett gäng pojkar i åldern 8-12 år.

De berörda pojkarna har spårats och tillsammans med sina föräldrar suttit i samtal med polis och socialtjänst. Både polisen och socialtjänsten i Trollhättan är övertygade om att pojkarna kommer förstå att det de har gjort är fel. Eftersom pojkarna är så pass unga har inga åtal väckts och fallen är nu uppklarade. Men även om problemet i Trollhättan är löst kvarstår samhällsproblemet som är grunden till pojkarnas beteende.

När småpojkar drar runt i gäng och trakasserar och antastar unga tjejer är det inte något som kan bortförklaras som en isolerad händelse. Händelserna i Trollhättan kanske var ett extremt fall, men tendenserna är ändå tydliga; Även barn påverkas av och agerar efter maktstrukturerna i samhället.

Sexuella ofredanden är ingenting annat än ett utövande av makt. Oftast tar detta maktutövande dessutom en utgångspunkt i könsmaktsordningen. Fallet i Trollhättan är ett talande exempel på vad som händer när könsroller befästs redan i väldigt ung ålder. Vårt samhälle är genomsyrat av tron på att pojkar styrs av sexuella drifter och att flickor är till för pojkarnas skull. I vår populärkultur, i vuxnas beteende och i omgivningens reaktioner på pojkars respektive flickors ageranden lär sig barn hur de förväntas vara utifrån sitt kön.

Varje gång en pojke drar en flicka i håret och det bortförklaras med att "han nog bara är förtjust i henne" stärker det bilden av att pojken får göra vad han vill med flickan och att flickan ska förstå att trakasserier är ett tecken på uppskattning. Varje gång en flicka får höra att hon är "söt" medan en pojke får höra att han är "busig" tydliggörs det för barn att flickor ska vara ett objekt medan pojkar får bete sig odrägligt för att det ligger i pojkarnas natur. Barn anpassar sig snabbt till sin omgivning. Om omgivningen bortförklarar pojkars våldsamma eller sexistiska beteende med argument som "pojkar beter sig ju så" kommer pojkarna också bli våldsamma och sexistiska.

I Trollhättan fanns en grupp pojkar i mellanstadieåldern som antastade tjejer för skojs skull. Pojkarna var förmodligen inte annorlunda än de flesta andra pojkar i landet. De agerade bara som de lärt sig av det samhälle vi lever i.