Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När skog blir konst i en skog

Jag sjunker ner i mjuk mossa och blåbärsris, innesluten i min sovsäck. Granarna runt oss i gläntan har blivit till svarta silhuetter. Långt däruppe en djupblå stjärnklar himmel och på den vita duken framför oss i gläntan videoverk på videoverk på videoverk.

– Jag tänkte inte ens på att det kunde bli regn, säger Malin Ståhl när hon presenterar kvällen där hon och ett 40-tal konstnärer världen runt bidragit med videoverk.

Runt 20 personer är samlade strax ovanför stugan i skogen i Duved där The Artist Colony är samlade den här veckan. Malin Ståhl är en av sex konstnärer i gruppen som i kväll arrangerar "Turtle salon in the forest". 

Visningen inleds med Sofia Dahlgrens stillsamma verk "Winter Light" där snöflingor sakta, sakta dalar över en disig skog. Det som först ser ut som en stillbild är det inte. En och annan dansande myggskugga gör snöflingorna sällskap. Verket får en vän i isländska DoddaMaggýs skimrande dimmor som driver över berg och spensliga björkar samtidigt som musiken är på en gång andaktsfull och oroande. Det är en intressant upplevelse att titta på skog som blivit konst just i en skog. 

Linda Petersson, LT:s konstkrönikör, visar ett verk från Linnvasselvs kraftverk, en del i projektet Modernismens monument, där Maria Nilsson Waller dansar mot den sex meter höga kopparporten. Jag fastnar i Mikhail Karikis "Children of Unquiet" där färgglatt klädda barn lägger örat mot marken och benämner en övergiven plats. Skrattar åt Meg Mosleys selfiebesatta kawaikaraktär, följer med på ett flertal fina resor som rör sig i gränslandet mellan dataspel, animation och verklighet. Tänker att konst alltid borde visas i skogsgläntor under bar himmel.