Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När rocken kom till Sveg

Torgny "Kingen" Karlsson and The Uppercuts
Storsjöteatern
Fredag

Det räckte med att höra Kingen Karlsson sjunga de första orden, så insåg man att han och hans låtar är på riktigt. Han vill berätta saker för oss. Om kärlek, om livet och om rock n' roll.

Även om låtarna är inspirerade av Sam Cooke, Ray Charles, The Faces eller Charlie Norman, så är det inget som han hymlar om. Men att fastna vid ord som "pastisch" som många recensenter gör i dag är att vara lite väl lat. Snudd på tjänstefel, faktiskt.

Det räcker med att ha egna låtar som man tar på största allvar. Där man menar vartenda ord. Det gör Torgny "Kingen" Karlsson med sitt band The Uppercuts. Just därför är "När Rocken Kom Till Sveg" ingenting annat än en skruvad vristskott rakt upp i krysset. En fullträff.

Med historien, som vi känner igen från boken med Åke Hallgren, Yngve Person och Ewert Ljusberg i rollerna, lade han en röd tråd genom hela showen. Eller så höll han en historielektion i rockhistoria och spelade utifrån det.

Han spelade mycket eget material och berättade med utgångspunkt från historierna hur de kom att influera just den låten. Men han levererade även den ena rockklassikern efter den andra.

Men föreställningen handlade egentligen inte bara om musiken. Utan lika mycket om själva nostalgitrippen. När Kingen spelade Loggins & Messinas gamla "Your Mama Don't Dance" insåg i alla fall jag, att det inte handlar så mycket om ålder. Mer om minnen.

Jag är född efter den tid som Kingen berättade om. Men kände ändå igen historierna. Om kassetternas viktiga roll. Om brorsan som var det tuffaste som fanns och som alltid for på dans. Och om det eviga rotande i skivbackar hos vänner och familj. Något som antagligen förenar rätt många av oss musiknördar som vuxit upp i den jämtländska och härjedalska landsbygden. Den komplicerade hatkärleken till 1970-talets dansband. Allt det, lyckas Kingen få in i en show tillsammans med sina egna stabila alster som "I Don't Wanna Lose You", "No Way", "Just A Little Lovin'" och den brutalt känsliga "A Part Of Me".

Vad mer kan man säga? Hatten av! Jag bockar och bugar. "När Rocken Kom Till Sveg" är en lika stor njutning för ögat och örat som tv-produktionen.