Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När pengarna går till vissa barn

Annons

SvD visade i går att RUT-avdraget gett en boom för läxhjälpsbranschen. Man säljer för 60 miljoner, en ökning med 40 procent sen rätten till skatteavdrag infördes. Kul att företagen går bra tänker den aningslöse.

Högst tvivelaktigt tänker den som tänker på pengar. För varje RUT-finansierad läxtimme kostar tre-fyra gånger mer än en lektionstimme per elev enligt ekonomen Jonas Vlachos, om man får tro SvD, och det kan man säkert i detta fall.

Den som därtill inser att skolans största problem i dag är den bristande eller snarare obefintliga likvärdigheten måste uppröras över hur de borgerliga än en gång skickar pengar till dem som behöver det minst i stället för att se till att läxhjälpen går till den som behöver det mest. För detta bidrag betalas till övervägande del ut i höginkomsttagarkommuner. Precis som vid det fria skolvalet har föräldrarnas inkomster och utbildningsnivå fått allt större betydelse. De som har råd ger sina egna barn lite mer. Vem kan klandra dem? Det är systemet som är omoraliskt. De barn som inte får hjälp är de som mest skulle ha behövt hjälp

Annons