Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Östersund ändrar spelreglerna på riktigt

En rendressör – med ren – från Kluk var en av talarna i lördags när Östersunds andra TEDx-konferens med tema gamechanging tog plats på Storsjöteatern.

TED konferenserna startade redan 1984 med spridning av idéer inom teknologi, underhållning och design. Konceptet har sedan dess vuxit och mindre TED-events, kallade TEDx, finns sedan förra året nu också i Östersund. Lördagens tema är gamechanging med fokus på revolutionerande idéer med kraft att förändra. Det är ett minutiöst arrangerat arrangemang med generöst inbjudande underhållning, talare och mat.

Dagen inleds med uppmaning från konstnären Marina Johnson att våga göra på omvänt sätt för att öka kreativiteten. Sociala entreprenören Rasmus Nutzhorn presenterar ett intressant projektet som han döpt till 631; 6 av 10 projekt misslyckas, 3 går lite bättre och ett blir som man siktat på. Det visar på vikten av att ha en förlåtande och icke-dömande attityd som entreprenör eller projektledare. Andra intressanta talare är Mette Helbaek som skapat en restaurang som ett socialt experiment där perfektion inte fick rum och Ulrika Andreasson från Kluk som tränat renen Rudolf att lyda genom positiv förstärkning.

Kanske mest intressant var ett av de förinspelade talen om arkitektur i Syrien med Marwa Al-Sabouni om hur konflikten i landet sågs som till viss del orsakad av gentrifiering, där uppdelningen mellan olika grupper och uppbrott av sammanhållning inom olika bostadsområden var problematisk. En av de lösningar hon presenterade för en framtid när konflikten är över var att bygga städer där folk kan identifiera sig och känna sig som hemma oavsett klasstillhörighet. Ett konkret exempel på det är det som arrangörerna gjort och bjudit in Hej Främling!.

Här är det lätt att bli lite kritisk till TED som amerikanskt koncept. Av de 10 000 flyktingar man beslutat om att ta emot från Syrien i USA har man än bara tagit emot lite drygt hälften. Ställt mot verkligheten kan TED-konferenserna som fenomen då te sig något tomt, för frågan är om man skulle bjuda in flyktingar på en amerikansk konferens. Hade man gjort det kanske det hade varit gamechanging på riktigt. TED-eventen blir nu istället något av ett exempel på amerikansk exceptionalitet, en myt som inte riktigt speglar verkligheten.

Slutligen talade Carli Ratcliff om det vinnande konceptet i att se vikten av det lilla extra i det vardagliga och här var Jämtland hennes favorit. När det gäller place branding, som Helena Nordström talar om, att bjuda in andra och skapa innovativa projekt, så är Östersund ett framgångsrikt exempel. Jerry Silfwer bedyrade också minoriteters roll för att göra skillnad och här kan Östersund som stad i världen vara ett exempel; med TEDxÖstersund blir det gamechanging på riktigt.