Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När ondskan huserar på våra gator och torg

Egentligen är situationen absurd; en fanatisk liten klick tillåts periodvis dominera den offentliga debatten.

I dag, den 30 september 2017, hörs stöveltrampen på nytt. I en ondskefull kombination av förakt och historielöshet marscherar Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) på Göteborgs gator i samband med bokmässan. Först hade nazisterna tillstånd att starta demonstrationen i närheten av en synagoga, men förvaltningsrätten ingrep klokt nog och ändrade deras marschväg.

Oavsett var de går är provokationen uppenbar och särskilt smärtsam för personer som själva har upplevt nazismens illgärningar. Jag tänker på författaren Hédi Fried, som den 22 september skrev så här i Dagens Nyheter:

”Är det sant, att paradiset Sverige som har tagit emot mig med öppna armar tillåter att jag än en gång tvingas leva med rädsla?”

För en person som i likhet med Hédi Fried har överlevt Förintelsen är det naturligt att reagera med ryggmärgen mot ett av historiens allra största brott. Inte nu igen!

Men alla vi andra då? Vi som är födda och uppväxta i efterkrigstidens Europa, har inte vi något att lära av historien? Och de som är unga i dag – vad vet de om Förintelsen? Är det fler än Hédi som behöver ängslas av ljudet från koncentrationslägrens förtvivlade skrik och kanonernas entoniga mullrande?

Ja, särskilt när man ser den påverkan som nazisterna har i dagens offentliga rum. Ständigt flyttar de fram sina positioner genom att tänja på yttrandefrihetens gränser, från Almedalen i somras till den nu pågående bokmässan i Göteborg. Organisationen har samtidigt en hemsida som stinker av obehagligheter och kommentarsfält som utan djupare analys måste anses falla inom ramen för hets mot olika folkgrupper.

Eller är det att överdriva deras betydelse? De är ju trots allt så få. Eller?

Den lilla klick som spökar ut sig med sköldar och uniformer kan förefalla betydelselös på gränsen till patetisk, men i ett bredare perspektiv får den extrema högerextremismen syre och legitimitet av en osannolik president i USA och nationalistiska rörelser i Europa som AFD i Tyskland, Front National i Frankrike och Sverigedemokraterna i vårt land.

Inför årets bokmässa i Göteborg har debatten varit både hetsig och intensiv. Är det rimligt att nazister ska tillåtas demonstrera utanför mässan och måste man upplåta plats åt en högerorganisation som Nya Tider? Bojkott eller inte? Tonläget är uppskruvat och frågeställningarna avspeglar sig i innehållet på flera seminarier under bokmässan: ”Hur ska en demokrati hantera antidemokratiska krafter?” Det är den viktiga övergripande frågan.

Nytt för i år är den alternativa bokmässan, ”Bokmassan” som tidningen ETC arrangerar i helgen. Deras huvudbudskap är att innehållet är fritt från högerextrema och främlingsfientliga aktörer. En annan naturlig reaktion är den stora motdemonstration som tar avstånd från de nazistiska budskapen. Det är bäddat för bråk i Göteborg i dag.

Grundfrågan kvarstår emellertid. Hur ska vi undvika att Hédi Fried och vi andra blir skräckslagna utan att vi tummar på den oumbärliga yttrandefriheten?

Polisen i Göteborg har fått stark kritik för att de inte ingrep mot den otillåtna demonstration som nazisterna genomförde för en vecka sedan. Händelsen är ett tydligt tecken på att värnet om yttrandefriheten ibland tenderar att övergå till flathet och maktlöshet inför nazisternas provokationer.

Förvaltningsrättens förändring av marschvägen är därför välkommen. Beslutet visar att svensk grundlag ger makt att ingripa. Den visar att det är möjligt att stå starkare emot. Det måste även vara utgångspunkten för den diskussion som statsminister Stefan Löfven har tagit initiativ till och som syftar till att se över lagstiftning och rättstolkning.

Våldsideologier kan inte tillåtas att härja fritt i skydd av grundlagen.