Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När nära blir en lång resa

Intresset för lokalt producerad mat och dryck är stort i Sverige och ökar stadigt. Det är miljömässigt och lokalekonomiskt smart att inte transportera råvaror eller färdiga produkter land och rike kring innan de konsumeras. Systembolaget hakar på den rådande trenden och vill möta kundernas ökande intresse för lokalt bryggda öler genom att satsa på att föra in öl från mikrobryggerier i butiker över hela landet. Systembolaget ändrar därför regelverket för mikrobryggerier.

 Idag har mikrobryggerierna rätt till hyllplats på de tre närmaste systembolagsbutikerna. Från den första september 2014 får de istället leverera till max tio butiker, men de måste vara belägna inom en radie av max tio mil från bryggeriet.

 De som idag vill finnas med i beställningssortimentet får välja en av de närmaste butikerna att ansvara för distribution av mikrobryggeriets varor till övriga Sverige. Efter den första september ska alla mikrobryggerier själva bekosta transport till en centraldepå i Örebro.

Enligt Sveriges Mikrobryggerier finns det ett drygt tjugotal mikrobryggerier i norra Sverige. Östersundsposten (ÖP) redogjorde för konsekvenserna av förändringen i Systembolagets regelverk i Jämtlands län. De såg att inget av mikrobryggerierna i Jämtland kommer att kunna leverera till tio butiker då avstånden är för stora. Gäddede källarbryggeri kommer inte kunna leverera till något Systembolag alls i och med de nya bestämmelserna, då det närmaste ligger på 13 mils avstånd.

Systembolagets presschef Lennart Agén säger till ÖP: ”Vi måste ha samma behandling av alla aktörer, det går inte att ha olika regler beroende på var i landet man bor”. Problemet är att de nya reglerna ger aktörerna helt olika förutsättningar. Det finns bryggerier som inte ligger tillräckligt nära någon systembolagsbutik för att få hyllplats. Dessutom: i ett land som är 157 mil långt kan man inte påstå att det är lika för alla att bekosta transport till en depå som ligger betydligt söder om mitten.

Norrlandsförbundet anser att geografiska olikheter måste beaktas i mycket större utsträckning i offentligt beslutsfattande. Vi ser att Norrland ofta missgynnas vid beslut där avstånd får vara ett kriterium vid bedömningar. Utöka gärna mikrobryggeriernas möjligheter att leverera till fler närliggande Systembolagsbutiker – upp till 10 butiker låter som en rimlig gräns – men ta bort avståndsvillkoret. Behåll sedan dagens regler för leverans till beställningssortimentet. Det är att ha samma behandling av alla aktörer!

Norrlandsförbundets styrelse

Ewa Back, ordförande

Berit Kvist, vice ordförande

Britt Westerlund, Norrbottens län

Ann-Kristin Nilsson, Norrbottens län

Inger Bäckström, Västerbottens län

Hans-Olof Mårtensson, Västerbottens län

Susanné Wallner, Jämtlands län

Jim Salomonsson, Jämtlands län

Agnetha Alenius Madsen, Västernorrlands län

Sig-Britt Ahl, Västernorrlands län

Gunnar Olsson, Gävleborgs län

Jenny Breslin, Gävleborgs län

(Eller: Norrlandsförbundets styrelse genom ordförande Ewa Back)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel