Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När mamma blir dement

/
  • Gun Olofsson spelar alla rollerna i ”Vad drömde du om?”, en pjäs om att vara anhörig till en person med demenssjukdom.

Vad händer när ens mamma blir dement och hur påverkas livet? Frågorna ställs i musikteaterföreställningen ”Vad drömde du om?” som denna vecka turnerar i länet.

Annons

Det är Gun Olofsson från Tornedalsteatern som skrivit berättelsen och spelar alla rollerna. Hon gör bland andra den dementa Elina, som sitter på ålderdomshemmet och ser tillbaka på sitt liv men inte kan meddela sig med omvärlden och dottern Gun-Britt, som har fullt upp med sin egen vardag och gnags av dåligt samvete för att hon inte hinner med sin mamma.

För att få stoff till pjäsen arbetade Gun Olofsson inom vården under en sommar.

– Det finns mycket smärta och skuld förknippat med demenssjukdomar, säger hon.

– Ens mor- och farföräldrar finns ju kvar, men är kanske ändå inte där eftersom de är dementa. Och många anhöriga känner att de inte räcker till.

Suzanne Göransson , som jobbar med att utveckla anhörigstöd på Kommunförbundet i Östersund, såg ”Vad drömde du om?” i Luleå i oktober och blev starkt berörd.

– Min förhoppning är att den, om det blir positiv respons på veckans föreställningar, längre fram ska kunna visas i alla kommuner i länet, säger hon.

”Vad drömde du om?” visas i dag för personal, förtroendevalda, anhöriga och allmänhet i Tingshuset i Svenstavik och i Länsbibliotekets hörsal i Östersund. I morgon ger en lunchföreställning för samma målgrupper i Blomstergården i Krokom och på kvällen visas pjäsen för frivilligarbetare inom Röda Korset på Kupan i östersund.

På fredag har personal, anhöriga och brukare inom hemtjänstområdet Ope/Torvalla möjlighet att se pjäsen på äldreboendet Fältvägen 1 i Torvalla.

Inträdet är fritt och samtliga föreställningar kommer att följas av en stund för samtal och reflektion.

Annons