Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”När jag vet vad saker kommer att kosta så kan jag säga vad som kan gå till partiet”

Jens Nilsson, s, får en enorm löneförhöjning om han blir EU-parlamentariker. Som kommunalråd tjänar han 54500 kronor i månaden. I EU-parlamentet blir ersättningen upp till 170000 kronor per månad i lön och skattefria ersättningar.

Annons

Enligt nya regler ska en EU-parlamentariker få 7 665 euro per månad i arvode. Det ger en månadslön på 81 249 kronor om man räknar med en eurokurs på 10.60 kronor.

Men den höga lönen är bara en del av den ersättning som en EU-parlamentariker får.

Alla dagar som parlamentarikern deltar i sammanträden får han eller hon ett traktamente på knappt 3 200 kronor per dag. Parlamentet sammanträder mellan 4 och 15 dagar varje månad. Parlamentarikerna kan även göra andra resor som ger rätt till traktamente.

Alla resor i tjänsten är gratis. Parlamentarikerna får dessutom fria hemresor två gånger varje månad.

Förutom lön och traktamente har parlamentarikerna en allmän ersättning på nästan 45 000 kronor i månaden.

Den summan ska bland annat täcka kontorskostnader som telefon och dator. De 45000 kronorna betalas ut skattefritt oavsett vilka kostnader som parlamentarikern har.

Det innebär att en parlamentariker – under en månad med 15 sammanträden – får en skattefri ersättning på nästan 92 000 kronor utöver sin lön.

Förutom lönen och skattefria ersättningarna förfogar parlamentarikern även över en stor summa pengar för att anställa assistenter eller hyra in experter. Den summan är maximalt 185924 kronor i månaden.

Jens Nilsson tycker inte att lönen och ersättningarna är rimliga.

– Jag tycker att de är för höga. Det vore rimligt att man har lika mycket i lön som en riksdagsledamot som principen var tidigare. Men man får köpa det system som har förhandlats fram, säger han.

När det gäller de skattefria ersättningarna säger Jens Nilsson att han och de övriga i partiet ska diskutera hur mycket de enskilda ledamöterna behöver använda för egen räkning och hur mycket de ska skänka till partiet.

– När jag vet vad saker kommer att kosta så kan jag säga hur mycket pengar som kan gå tillbaka till partiet.

Mer läsning

Annons