Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När hot blir till vardag

Jenny Bengtsson är ordförande för Hotell- och Restaurangfacket i Stockholm och Gotland. Hon kandiderar också till riksdagen för Vänsterpartiet. Tidigare i sommar skrev Bengtsson en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet om att det borde ses som självklart för fackförbund att neka uppdrag till personer som även är aktiva inom Sverigedemokraterna. Bengtsson skriver bland annat: "Det skulle vara djupt problematiskt för väldigt många och kontraproduktivt för vår förening som helhet att tvingas företrädas av aktiva i ett parti som vilar på nazistisk och fascistisk grund och dessutom uppvisar en kvinnosyn daterad medeltiden."

Bengtsson har givetvis till stor del rätt i sak. Sverigedemokraternas värderingar går inte ihop med de fackliga värderingarna. Men det viktiga är inte om vi behöver hålla med Jenny Bengtsson i sak eller inte. Det viktiga är att vi vet vad som hände henne efter att artikeln publicerats.

Sverigedemokraterna kontrade med att hävda att Bengtsson kom med grundlösa anklagelser. Och efter det kom stormen. Bengtsson har nu sedan artikeln publicerades fått ta emot mer hat och hot än de flesta får under en livstid. Hot om våld, hot om våldtäkt, mail från arga män som säger sig vara på väg hem till henne för att straffa henne. Sammanlagt runt 1000 rasistiska och kvinnohatande hotmejl.

Tyvärr är Jenny Bengtsson inte ensam. Tvärtom är hot en del av vardagen för antirasister som öppet kritiserar SD. Särskilt om du är kvinna, öppet vänster eller om du har ett utseende eller ett namn som inte betraktas som "svenskt", kan du vänta dig hot från SD:s näthatarsvans. Allra mest drivande i den hatiska debatten är rasistiska sajter, till exempel Avpixlat, en sajt med starka kopplingar till SD.

Sverigedemokraterna fortsätter envist påstå att partiet förespråkar en "nolltolerans mot rasism". Men bakom sig, utanför riksdagslistorna, har SD en svans av anhängare som ägnar sina dagar åt att skicka anonyma näthot till dem som kritiserar partiet. Frågan är hur länge näthatarna får hållas.