Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När hamnar dataspel på ledarsidorna?

Annons
Kidsen var först, som vanligt.
Att upptäcka något nytt och häftigt alltså.
Den här gången dataspel. Nu - många år senare - börjar politikerna fatta.
Dataspel - den snabbast växande branschen i nöjesindustrin i många år (jag tror jag skrivit den meningen vartenda år på 2000-talet) - borde varit politik för länge sen. Nu blir den ett slagträ i den politiska debatten.
Jag tänker inte på de rop på censur som ibland hörs från olika läger utan på sossarnas nya utspel (läs mer i nyhetsspalten härintill).
Dataspel är big business och big business är näringsliv och näringsliv är en hörnsten i det politiska landskapet. Socialdemokraternas rapport "belyser" den svenska dataspelsbranschen, "lyfter fram dess styrkor och svagheter samt identifierar de möjligheter och hot som branschen står inför" som det ordagrant heter i förordet till rapporten.
Den innehåller rubriker som "Dataspelsbelsbranschen är en framtidsbransch", "En ung bransch med stark tillväxt", "Tillväxt genom dataspel" och liknande.
"Arbetskraftsbrist", "Fördomar om dataspel" och "Piratkopiering" är rubriker som ger balans. Så långt är det näringslivsdiskussion. Det är rubriker som "Den moderata regeringen försitter chansen", "En velande moderat minister" och "Socialdemokraterna är villiga att ta täten" (med en strategi om sex punkter för en "ny dataspelspolitik") som förvandlar rapporten till ett utspel inför valet 2010.
Man talar till och med om en "ny dataspelspolitik", som om det funnits en gammal.
Mycket av innehållet i rapporten har vi (och andra) redan berättat om i nyhetsform.
Nu kanske nyheter om dataspel ((framför allt svenska) hamnar på landets ledarsidor?
Hur lång tid tar det innan landets ledarskribenter börjar recensera nya svenska datasspel och bedömer vilka möjligheter de har att skapa arbetstillfällen och ge landet nya exportinkomster?
Den dan ni ser en politisk dataspelsrecension - kom ihåg var ni läste det först…
Annons