Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"När det verkligen krävs är vi där för varandra"

I fem dagar kämpade Olle Olofsson mot den rekordstora skogsbranden. Han hyllar alla frivilliga som hjälpte till.
– När det verkligen krävs är vi där för varandra. Det tycker jag är häftigt, säger han.

I lördags berättade Länstidningen om Helena Andrén Niemi och Sven Niemi, länsborna som fick fly från sitt hem i Ängelsberg i Västmanland när den stora skogsbranden rasade.

Östersundsbon Olle Olofsson var en av 25 specialutbildade skogsbrandmän som fanns på plats för att försöka hindra eldens framfart. Han och hans kollegor inledde sitt arbete med att evakuera en by, därefter handlade det om att försöka hindra att branden spred sig ytterligare.

Efter att han hade varit på plats i fem dagar hade branden lugnat ner sig och Olle Olofsson kunde återvända till Östersund – full av intryck.

– När man var där kändes det inte som att det var så stort, man fick ingen större överblick på de platser som vi var på. Nu när man tänker tillbaka ser man hur mycket det har påverkat skog och människor. Det är helt makalöst – det är hemskt, säger Olle Olofsson.

Han berömmer de människor som bodde i byn han var med och evakuerade. Han berömmer även de frivilliga som ställde upp

– Man har sett att det är många frivilliga i andra länder. Jag trodde inte att Sverige var så, men det visade sig att när det verkligen krävs är vi där för varandra och det tycker jag är häftigt, säger Olle Olofsson.

Vad lärde du dig främst av att vara med och försöka bekämpa branden?

– Det är väl att det är svårt att vara förberedd på något som man aldrig har sett förut. Den här storleken på skogsbrand är det ingen i Sverige som hart varit med om tidigare. Man blir lite förvånad och häpen när man förstår hur stort det är.

Han tror och hoppas att det som hände i Västmanland kommer att leda till att svensk beredskap kring skogsbränder blir bättre.

– Det kan alltid bli bättre, oavsett hur bra något är.

Att skogsbränder blir stora i dag handlar enligt Olle Olofsson om att skogen är mer välskött nu än tidigare. Något liknande det som hände i Västmanland skulle kunna hända i Jämtland, som också är ett län med mycket skog.

– Det som är viktigt för skogsägare som har de gamla tallarna är att se till att det finns så lite bränsle som möjligt på marken eftersom det brinner i flera steg. Det är när branden kommer upp i topparna som den tar mest fart. Sedan ska man förstås vara försiktig med elden när man är ute i skogen och det är så varmt som det var i Sala.