Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När det är allvar duger vi inte

Jo, nu är jag tillbaka igen. Jag hade inte tid förra veckan. Men nu är allt som vanligt. Er favoritspalt är tillbaka på måndagarna. Ni missade egentligen inte så mycket. Jag hade bara tänkt gnälla lite på kommunens främsta företrädare.

Gamle centerpartisten Jöran Hägglund hade utrett hur Sverige skulle kunna arrangera ett vinter-OS. Billigt skulle det vara också och bra förstås. Östersund har lagt ner miljoners miljoner på att bygga en skidskyttearena i toppklass. Inget krut har sparats.

Sportanläggningar för vinteridrott är Östersunds stolthet. Vissa politiker verkar kunna gå i graven bara för att få se hockeyklubben spela på en nyspolad arenais.

Att snacka kultur är ingen mening. Vi som bor i Östersund är intresserade av idrott. Därmed jämt.

Vissa föräldrar håller nog inte riktigt med om det kommunala vurmet för idrott. Fråga dem som bor i närheten av diverse utomhusisar, där kommunen säger sig inte ha råd att spola. Allt för att ungar och föräldrar ska tvingas in till stan för att slåss om istider under allmänhetens åkning.

Genom flotta arenor och andra sportanläggningar ska vi bli 65 000 invånare i kommunen. Det är tydligen målet. Alla vill ju åka skidor och skjuta, syssla med romerska ringar, studsmattor eller spela ishockey. Miljoner av Östersundarnas gemensamma pengar satsas på arenor och det borde väl få munnarna i övriga Idrottssverige att vattnas. Men icke. I Hägglunds OS-utredning finns inte Östersund med. Det skiter jag fullkomligt i, men kommunalrådet AnnSofi Anderssons lakoniska inställning till denna idrottsliga käftsmäll är uppseendeväckande. Enligt tidningarna i länet är hon inte alls besviken över att Östersund akterseglats. Hon säger sig inte ha trott något annat. Det är väl konstigt. Ja, rent förbannat underligt.

En kommun som marknadsför sig som Vinterstad och satsar vansinniga summor på just vinteridrott duger tydligen inte när det är allvar. Istället är det en tillfällig skidarena i Stockholm som drar det längsta strået. Vore det kanske bättre att permanenta en eventuell skidstadion i Stockholm och profilera Östersund som något annat än en vinterstad. Det finns massor av kreativa människor som säger sig veta vad Östersund behöver. Därmed inte sagt att ett kulturhus är det enda rätta. Kanske en medborgarenkät vore på sin plats. Ett frågeformulär där varje invånare i Östersund fick tala om hur de på en skala fick skatta sitt idrottsintresse. Det är mycket möjligt att medborgarnas åsikt markant skiljer sig från politikernas. Vad vet jag?