Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När ändamålet helgar medlen

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) är nöjd. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) likaså.

 Och från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen förmedlas positiva bilder i statistikform. Detta kan inte kallas stupstock meddelar försäkringsdirektören Svante Borg, när man utvärderat vad som skett med alla de nära 15 000 som blev av med sjukförsäkringen vid nyår. Då drogs ju en administrativ gräns – det kritikerna kallar en stupstock. Borg och ministrarna väljer att bortse från att många nu står helt utan försörjning.

Ändamålet får helga medlen.

Tidigare i veckan påstods först att bara två procent av de 2000 som inte gick över till arbetsförmedlingens program, inte fått annan försörjning. Kritiker visade snabbt att den siffran var tolv procent. Många andra har fått sänkta ersättningar. Husmark Pehrsson talar nu om att det är ”ett fantastiskt resultat” att 1704 av de 12700 som kommit till Arbetsförmedlingen nu återkommit i arbete. Då måste vi ställa oss några frågor.

Först. Hur många av dessa var tidigare heltidssjukskrivna? När de borgerliga tidigare talat om utanförskapet har många räknats in fast de jobbat upp till 75 procent. Att bara 438 av de 1704 nu arbetar helt utan stöd är mindre märkligt. Det är ändå bra om folk kan få tillbaka en fot in på arbetsmarknaden. Fast inget sägs om hur mycket dessa arbetar. Med tanke på hur statistiken tidigare förskönats finns det anledning att tro att det rör sig om annat än heltider. Men viktigast är att konstatera att inga av de påstått positiva effekterna skulle ha varit omöjliga att uppnå även om man behandlat var och en med respekt istället för att dra alla över en kam och göra många fattigare och ställa en del helt på bar backe.