Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nancy Notteman

Nancy föddes 1926 i Vindeln. Familjen bestod av Hanna, Helmer och de älskade storebröderna Oscar och Ivan.

Annons

Nancy fick som den första i släkten gå vidare till högre studier i Uppsala där hon utbildade sig till lärare i engelska och svenska. Hon gifte sig med matematikläraren Nils Notteman 1955 och de slog sig efter något år ned i Östersund. De lät bygga en liten fjällstuga i Storvallen som kom att ge dem mycket glädje genom åren, eftersom skidåkning och vistelse i naturen var ett stort gemensamt intresse. Sommarloven tillbringades ofta i Boda på norra Öland, särskilt efter att sonen Niklas fötts 1964.

Nancy hade ett djupt och livslångt intresse för litteratur på svenska och engelska, från arbetarförfattarna via Agatha Christie till moderna svenska och engelska författare. Hennes känsla för språk kom till uttryck i hennes lärargärning men också i brevskrivande, dagböcker och minnesanteckningar från barndomen.

Nancy drabbades på 1960-talet av Parkinsons sjukdom men lyckades trots detta fortsätta sitt arbete och kunde med makens hjälp leva ett normalt liv. De sista 20 åren kom dock Nancy allt mer att bo på Sollidens sjukhem där också Nils fick bo de sista åren före sin bortgång. Trogna kollegor från Wargentinsskolan och andra goda vänner fortsatte mycket länge att hålla kontakten via brev och besök.

Nancy var en komplicerad människa med starka känslor, inte helt lätt att komma in på livet ens för dem som kände henne väl. Hon var plikttrogen och måttfull, begåvad och vänfast.

Hon kunde visa på skönheten och värdet i litteratur. Hon var min mamma och aldrig mer ska hon läsa Tusen och en natt för mig.

Mer läsning

Annons