Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näldens yngsta ungdomstränare brinner för hockeyn

Många av Näldens smågrabbar drar fortfarande på sig den gula tröjan och blå hjälmen.

Hockeyn har inte lämnat byn. Det finns personer som inte låter det hända.

– Jag får ut så mycket av att träna de här killarna, säger 19-årige Hampus Norrman, Näldens yngsta ungdomstränare.

Det är tyst och mörkt i Nälden. Många är på väg hem från sina jobb när jag svänger in till Näskotthallen. Hampus Norrman har också jobbat hela dagen, men hem går han inte.

– Varför ska jag sitta hemma och titta på tv när jag kan vara här, och få ut betydligt mer?

Han ställer frågan med två skridskor i händerna, omringad av ett gäng ivriga grabbar. Det märks att han är populär. Mitt anslag är att det är ovanligt att en så ung kille lägger sin fritid på ett ungdomslag i ishockey; träningar, cuper och matcher. Han har inte heller någon närmare koppling till någon i laget. Mer än att de kommer från samma by. Men – skulle det visa sig – det är mer än anledning nog för honom.

– Det här ju här jag är uppvuxen och det är här jag började spela hockey. Jag känner väl lite att jag vill hjälpa Nälden, samtidigt som det är otroligt kul att träna killarna, säger han.

Har du spelat hockey själv?

– Ja, jag började spela i Nälden när jag var sex år. När jag blev lite äldre gick jag till ÖIK och spelade där. Sedan kom jag tillbaka och spelade med A-laget i Nälden i en säsong, berättar han.

Spelarkarriären tog slut, men inte kärleken till ishockeyn.

– Jag kände att jag fortfarande ville hålla på med hockey på något vis, och så fick jag en förfrågan om att bli en av tränarna för U11-laget

– Det har bara vara roligt. Jag har ju känt fler av killarna sedan de var små, och det känns bra att kunna ge någonting tillbaka.

I förra helgen var laget med i Markus Åkerblom Cup. Jag var där och rapporterade om en tung derbyförlust mot ÖIK. Killarna förlorade en jämn match och gick in med sänkta huvuden i omklädningsrummet. Ingen segerlåt på stereon. Inget jubel.

– Killarna brukar kunna skaka av sig förluster ganska snabbt ändå. I tio minuter direkt efter matchen vill du inte vara i närheten av dem. Men sedan dröjer det inte länge innan det börjar skämtas och skojas igen.

Vi står inne i omklädningsrummet och killarna har precis gjort sig redo för träning. "Hampus, du är ju värsta fotomodellen", skrattar en av spelarna när hans tränare blir fotograferad.

"Får han en stor bild i tidningen?", frågar en annan.

Tycker du att han ska få det?

– Ja, han är bäst.

Varför då?

– Han är snäll och har roliga övningar.

Hampus Norrman har precis gått sin tränarutbildning, och har vissa funderingar på en tränarkarriär.

– Det är inte så att har ett mål att jag ska vara i SHL om sju år. Men jag trivs väldigt bra som tränare och fortsätter gärna.

Nälden har i dag tre ungdomslag och ett A-lag, samt en växande skridskoskola.

De andra tränarna ser Hampus Norrman som ett oerhört välkommet tillskott i föreningen

– Det är ju väldigt ovanligt att en så ung kille vill hjälpa till. Det är bara att tacka och ta emot, säger Ove Larsson.