Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nälden tvåa i riksfinalen

Förra helgens riksfinal av Schackfyran blev åter en gigantisk tävling i Globen, nu med 69 lag och hela 1532 deltagare.

Annons

Vann gjorde - som många gånger tidigare - Engelska skolan i Stockholm men den stora överraskningen var att jämtländska Näldenskolan tog silvret! Efter andra ronden var man till och med i ledning.

Näldenskolan har tidigare vunnit både kommun- och länsfinal i stor stil men detta var ändå klart över förväntan. Någon liknande framgång har inte JH-distriktet haft i denna tävling. Första deltagandet var 1994 då Grevåkerskolan kom på delad åttonde plats av 15 lag. Sonfjällskolan intog nu plats 33, att jämföra med 32 året innan. Det tredje JH-laget - Bodums skola från Rossön - landade på plats 55 vilket är bra gjort med tanke på att halva laget består av tvåor och treor. Små klasser får fylla på med yngre deltagare. Totalt har under säsongen nära 600 klasser i Sverige tävlat i kommun- och distriktstävlingar.

Det blev oväntad svensk framgång i den danska turneringen Copenhagen Chess Challenge. Efter en mycket stark avslutning kom segern att delas av de två svenskarna Stellan Brynell och Daniel Semcesen, vilka båda nådde 7 av 9 poäng. Bland treorna på 6,5 p fanns därtill Nils Grandelius. Totalt 76 spelare.

I bulgariska Sofia avslutas i dag superturneringen M-tel Masters där sex världsstjärnor möts dubbelrondigt. Norges Magnus Carlsén fick en fin start genom att besegra ex-världsmästaren Topalov i första ronden. Efter åtta av tio ronder delas ledningen av av Carlsén och Shirov, båda obesegrade och 5 av 8 poäng. En halv poäng bakom ligger Topalov.

Schack 88 hade sitt årsmöte den 27 april, medan ÖSS dito är utlyst till den 26 maj. JHSF:s årsmöte avhålls fredag den 29 maj.

Mer läsning

Annons