Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naima Persson

Naima Persson, Fåker och Höviken, har avlidit en knapp månad före sin 81-årsdag.

Hon kom som nioåring till Jämtland och blev sedan kvar. I tidiga tonåren fick hon vintertid hjälpa sin pappa som körde timmer med häst i skogen. Sommartid var hon bland annat flaggvakt vid timmerflottningen i Forsån. På 50-talet startade hon en egen jordgubbsodling med 10 000 plant. Hon skötte hela anläggningen på egen hand, plockade jordgubbar och skickade dem med buss till Östersund till försäljning.

År 1959 gifte hon sig med Olof Persson och de fick tre barn tillsammans, Ena, född 1957, Britt -60 och Uno -64.

Naima var inte rädd för arbete och hon jobbade periodvis som kavlerska från morgon till sena kvällen. Det betydde att hon anställdes i olika gårdar för att kavla deg åt tunnbrödsbagerskorna som sedan gräddade kakorna. Hon arbetade också på boardfabriken i Pilgrimstad och var även hemsamarit åt sin mamma. I många somrar var hon på fäbodvallen i Östra Arådalen hos Nils-Gustav Bergqvist där hon bland annat tillverkade hemsmör och messmör. På höstarna inföll hennes ledighet och hon plockade gärna mylta, blåbär, hallon och lingon till sylt och saft.

I yngre dar dansade Naima mycket och hon tyckte om att spela bingo, särskilt Nostalgibingo. Hon var tidigare aktiv i IOGT-NTO och hjälpte till mycket på Sällsjögården och bland annat var hon med på en IOGT-kongress. Hon var också mycket förtjust i auktioner som hon gärna följde med på. Hon var dessutom en stor kattvän. Hennes matlagningskonst och bakning var vida känd och vänner och bekanta ville gärna att hon skulle laga mat åt dem vid olika festliga tillfällen. Även hemma var det ett överflöd av god mat och hon tvekade aldrig att testa nya, moderna recept.

Men främst satte hon alltid sina närmaste och månade om barn och barnbarn. Till sin stora glädje hann hon också få uppleva ett barnbarnsbarn, Arvid.

Hon var bosatt i Höviken åren 1990-2002, bodde sedan i Ytterån i en egen lägenhet på dottern Britts gård i sex år innan hon flyttade till Fåker.

Naima blev änka 1994 och sörjs och saknas av barnen med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn samt övrig släkt och vänner.