Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Några vill inte ha starka människor"

En av de basketdomare som blivit avstängd av Basketförbundet, talar nu ut.
– Några i förbundet vill inte ha starka människor omkring sig, säger Lahdo Sharro till SVT.

Sharro har i många år rankats som en av Sveriges bästa domare. I år får han dock inte döma. Varken i Sverige eller utomlands.

Basketförbundet har inte nominerat varken Sharro eller en annan domare i säsongens elitdomargrupp till följd av att de båda anses ha brutit mot förbundets värdegrund.

Upprinnelsen är från december i fjol. En match i basketligan, mellan Uppsala Södertälje, resulterade i en anmälan till polisens riksenhet mot korruption.

Basketbollförbundet tillsammans med Svenska Spel låg bakom polisanmälan. En förundersökning inleddes och en av domarna från matchen blev avstängd.

Samma kväll, men i Östersund, dömde Lahdo Sharro en helt annan match. Trots att han inte var en av de tre domarna som dömde i Uppsala blev även Sharro utan domaruppdrag.

Sharro har aldrig kallats till förhör eller fått en officiell förklaring till varför han inte får döma mer. Han har inte heller delgivits misstanke om brott. Trots att polisens förundersökning lades ner redan i somras har ihan inte fått döma igen.

Lahdo Sharro har flera gånger bett om en förklaring men förbundet hänvisar till sekretess och värdegrunder.

– Jag får inte döma någonting alls. Jag har varit obekväm i många år och sagt det jag tänker och det jag vill. Några i förbundet vill inte ha starka människor omkring sig och helst vill de bli av med sådana människor, säger Sharro till SVT Sport.

Förbundets ordförande Hans von Uhtmann kommenterar:

– Eftersom det är sekretessbelagt kan vi inte kommentera det mer än att konstatera misstankar om oegentligheter som gör att vi tycker att det är ett brott mot både våra tävlingsbestämmelser och vår värdegrund.

Lahdo Sharro har överklagat och i tisdags undanröjde Riksidrottsnämnden förbundets beslut och ger därmed honom rätt.

– En lättnad. Jag känner mig fri. Det är svårt att beskriva säger Sharro till SVT.

Han är dock fortfarande irriterad.

– Jag är topp två i Sverige och har varit det de 20 senaste åren. Varför dömer inte jag, undrar han innan han avslutningsvis säger så här till SVT.

– Det här hatet som jag känt mot mig från förbundet har gjort mig ännu starkare. Jag ska komma tillbaka starkare än någonsin, säger Sharro.