Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några boktips inför rean

Annons

Fackböcker

Bo Mossberg och Lennart Stenberg: "Den nya nordiska floran". Blomillustrationer av en mästare, ett standardverk för den med minsta naturintresse.

Kerstin Ekman: "Herrarna i skogen". Essäsamling om vårt dubbla förhållande till naturen.

Olivia Judson: "Dr Tatianas råd om sex och samlevnad". Med ett tydligt genusperspektiv svarar Dr Tatiana i sin hjärtespalt på djurens frågor. Det handlar om homosexuella sjökor och leguaner som oblygt onanerar offentligt.

Sven-Eric Liedman: "Tankens lätthet, tingens tyngd". Om filosofen Philip Pettits idé om friheten i att ta och utkräva ansvar.

Kokböcker

"Mera fredagsgourmet". Tidningen Allt om mat har varje vecka under vinjetten Fredagsgourmet en festmiddag för två med noggranna instruktioner. Ganska tidskrävande recept dock, passar bättre till lördagen.

Jan Hedh: "Bröd". När surdegen jäser i var mans skafferi borde Jan Hedhs klassiska brödbok få ett nytt liv. Levain, bortgörningar och vetesurdeg - här finns allt.

Skönlitteratur

Monika Fagerholm: "Den amerikanska flickan". Tål att läsas om, sedan kan man köpa andra delen i en tänkt trilogi, "Glitterscenen", som så småningom kommer i pocket.

Carlos Ruiz Zafón: "Vindens skugga". Spansk mystik i ett gotiskt Barcelona.

Siri Hustvedt: "Vad jag älskade". En berättelse om kärlek och vänskap.

Fausta Marianovic: "Sista kulan sparar jag åt grannen". Kriget på Balkan splittrade inte bara folk utan även familjer. En självbiografisk berättelse om en kvinna vars söner hamnade på var sin sida i kriget.

Orhan Pamuk: "Snö" En av Nobelpristagarens bästa romaner.

Memoarer

Bob Dylan: "Memoarer, första delen"

Per Olov Enquist: "Ett annat liv". Augustbelönad öppenhjärtig självbiografi som vunnit både läsarnas och kritikernas hjärtan.

Sylvia Plath: "Sylvia Plaths dagböcker". Läsvärd klassisk dagbok.

Barn

Helen Rundgren och Maria Beskow: "Mitt liv som Tyra Tyrannosaurus Rex". Den tredje boken om Tyra, en gullig dinosaurie.

Johanna Thydell: "I taket lyser stjärnorna". Kritikerrosad ungdomsbok som blivit rosad biofilm, om att förlora sin mamma i tonåren.

Jakob Wegelius: "Legenden om Sally Jones". 2008 års Augustpristagare i barnklassen, en fantastisk tecknare och en fantastisk historia om apan Sallys resa genom världen.

Mer läsning

Annons