Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Någon ska betala för skattesänkningen

Högerregeringen Reinfeldt har sänkt skatterna med 100 miljarder kronor. Av dessa 100 miljarder kronor har 60 miljarder kronor gått till de tio procent av befolkningen som är rikast. De vi kallar överklassen.

Vi vanliga har fått ett så kallat jobbskatteavdrag på 1 500 kronor. Men så fort som skatten sänks får någon betala priset för att den sänks.

I Sverige har de som är arbetslösa och sjuka fått betala priset, för att vi och alla andra får lite mer i plånboken. De har fått betala genom en sämre och dyrare a-kassa och en sämre sjukförsäkring.

I dag får endast tolv procent av de arbetslösa 80 procent i a-kasse ersättning, övriga får lägre ersättning.

Även vi har fått betala för jobbskatteavdraget. Som medlem i IF Metalls a-kassa betalar vi en särskild arbetslöshetsavgift på 300 kronor i månaden.

Regeringen har också tagit bort avdragsrätten vid deklaration för medlems-skapet i IF Metall och i a-kassan.

Det vi funderar över är om vi som tillhör arbetarklassen eller medelklassen har blivit mer solidariska med de tio procent av befolkningen som tillhör överklassen än med de som är arbetslösa och sjukskrivna.

Man kan lätt tro det när ingen protesterar mot att 60 miljarder av skattesänkningarna går till överklassen.

Vi vill inte ha ett samhälle där skattesänkningarna i första hand går till dem som är rikast och de som får betala priset är de arbetslösa eller sjuka.

Vi vill ha ett samhälle där var och en bidrar efter förmåga och ger till var och en efter behov.

Leif Wiklund,

Anna Olofsson,

IF Metall

Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel