Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Någon far med osanning

Nuon-affären ligger lite grann i träda. Mångmiljardnedskrivningarna presenterades mitt i sommaren. Det är knappast någon tillfällighet och heller inte förvånande. Märkligare i sammanhanget är försöket från den borgerliga regeringen Reinfeldt att lägga allt ansvar på den dåvarande Centerledaren och näringsministern Maud Olofsson.

Trots allt handlade köpet av det nederländska gasföretaget om den enorma summan 97 miljarder kronor. Det är svårt att tänka sig att Olofsson inte skulle ha informerat statsministern och partiledarna. Men det är vad dagens ansvarige, finansmarknadsminister Peter Norman (M) försökte att få oss att tro när de senaste förlusterna presenterades.

SvD Näringsliv presenterade i går uppgifter som motsäger detta. I ett dokument från näringsdepartementet sammanställt av Victoria Aastrup, sägs uttryckligen att en dåvarande sakkunnig i Näringsdepartementet, Elisabeth Thand Ringqvist, uppger att Olofsson talat med både Fredrik Reinfeldt och "inre kabinettet", alltså partiledarkretsen, om Nuonköpet.

I en återkoppling säger Reinfeldt och Inre kabinettet: "det finns ej anledning att säga nej till affären".

Det märkliga i sammanhanget är att det tvistas om detta, och att Thand Ringqvist nu vägrar att uttala sig. Som en anonym Centerpartist konstaterar i SvD, skulle motsatsen, att Olofsson inte informerat, betyda att detta jätteköp hanterats på annat sätt än alla liknande affärer.

I gamla lägg så ser vi att Reinfeldt tidigt försöker undvika att svara på vad han själv visste. Men 14 februari kan SvD Näringsliv hänvisa till TV4-nyheterna som har ett dokument som visar att Reinfeldt informerats. Om det är samma dokument som nu vet jag inte. Märkligt är ändå att regeringen trots detta nu inte vill säga som det är. Det kanske beror på att man, som SvD visat, före köpet varnats av tjänstemän på näringsdepartementet för att det redan då handlade om ett överpris.