Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näcken återuppstod i ny skepnad

I år var det inte könet som skulle avgöra, det var sättet som de lyckas trollbinda människorna på.

– Årets Näck är en symbol för de manliga och kvinnliga väsen, som i alla tider trollbundit oss människor, säger Annica Persson, ledamot i föreningen Arrevent, som inte bara tagit över den spektakulära tävlingen utan också förnyat den.

Annons

Det såg länge ut som att tävlingen årets Näck skulle bli lika mytomspunnen som det fiolspelande väsen självt. Tävlingen lades nämligen ner i början av året, arrangören orkade inte mer. Men att locka människor att frivilligt, nästintill nakna, sätta sig i Billstaån gav ju så mycket uppmärksamhet till Hackås att tävlingen bara inte kunde få försvinna. Sagt och gjort, den lokala föreningen Arrevent tog över, och med dem också vissa förändringar i tävlingsreglerna.

– Kvinnliga och manliga väsen har ju trollbundit oss människor på olika sätt, så nu får näcken stå som en gemensam symbol för dessa väsen, säger Annica Persson.

Så ner i det kalla vattnet gav sig i går både kvinnor och män, sju totalt, för att tävla om att bli årets Näck, medan såväl en förväntansfull publik som jury blev hänförda av de musikaliska tonerna. Till skillnad från andra år var det ingen av årets deltagare som tidigare ställt upp i tävlingen. Men de stod inte utan prestationsångest för det. Jurymedlemmarna bestod nämligen både av en skådespelare, cellist och av en scenkonstchef, Mikael Rahm, Tina Didriksson och Yngve Nordin.

Den lyckliga vinnaren av den trollbindande prestationen blev till slut Tomas Flossman, som vann både juryns och publikens pris. Kanske inte helt förvånande, som jurymedlemmen Mikael Rahm uttryckte det, eftersom Tomas var den enda som verkligen vågade sig på att vara just näck.