Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nabocash sålde kött som inte var tjänlig föda

Flera köttprover som Åre kommun tog på Nabocashbutiken i Storvallen förra veckan hade förhöjda bakteriehalter och borde inte ha legat ute för försäljning. I dag väntar ny inspektion.

Det var förra veckan som Åre kommuns miljökontor efter inkomna anmälningar gjorde en så kallad flygande inspektion på Nabocash i Storvallen. Tipsen stämde, man fann såväl ommärkt som felmärkt och omärkt kött i butikens frysdiskar, redo för försäljning.

En del av köttet beslagtogs medan annat belades med säljförbud. Fyra prover från det beslagtagna köttet sändes på analys och i går fick kommunen svar på tre av dem. De gällde en sort köttfärs och två typer av biff.

– De hade överskridit gränsen för att vara godtagbar tjänlig föda, de är tjänliga med anmärkning, säger Amanda Hagerman, som handlägger ärendet på miljökontoret.

Biffarna hade 8,3 odlingsbara organismer vilket är 1,3 över gränsvärdet, 7. Köttfärsen låg på 7,6, strax över gränsvärdet på 7,5.

Det fjärde provet gäller en ommärkt vara där sista försäljningsdatum flyttats fram från den 7 till den 21 december. Det blir klart först till jul eftersom provet inte kan mätas förrän den 21.

Enligt Hagerman var det kallt i butikens frysdiskar, så de förhöjda värdena kan bero på för hög temperatur under transport eller under förvaring på annat håll i butiken. Eller så har man satt datum för långt fram.

Hon har också varit i kontakt med butiksägarna angående nya etiketter och bättre hantering och i dag ska en ny inspektion göras i butiken.