Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mysterium kring konst som försvinner

Den offentliga utsmyckningen Kunskapens port vid Byskogens bostadsområde i Ås försvinner bit för bit. Är det konstintresserade tjuvar i farten och varför får verket stå i ofullständigt skick så länge?

Bostadsområdet i Byskogen byggdes i mitten av 1990-talet då som bostadsrättsförening inom HSB. Efter några år övertogs ägandet av området av Krokomsbostäder som idag äger de tre hyresfastigheterna. Som vid många nybyggnationer avsätts en mindre summa pengar till offentlig utsmyckning. I Byskogen består utsmyckningen av en stenformation och hästbesuttna bronsfigurer, inspirationen till verket finner vi i den gamla sagan Kunskapens port som arbetet är döpt efter. Under åren har verket utsatts för skadegörelse, flera av delarna stulits och det bekymrar de boende i området. Att det dessutom fått stå i det här skicket så många år upprör dem.

Lea Wennberg har bott i området sedan 1998 är bekymrad.

– Jag går förbi verket minst fyra gånger om dagen under mina hundpromenader och det har försvunnit bitar ur det i omgångar. Kungen, drottningen och prinsessan med sina guldkronor är borta och nu är det bara tjänstefolket kvar, berättar Lea, som tycker det är respektlöst och oförskämt mot konstnärinnan bakom verket att det inte är komplett.

– Naturligtvis vill jag att verket ska få finnas här i sin helhet, att det som saknas i dag kommer tillbaka på plats. Om man inte kan renovera är det väl lika bra att man tar bort det, säger Lea.

Lea tycker det är så vackert att se på och hoppas barnen på dagiset alldeles intill får ta vara på möjligheten att höra sagan berättas och få så fin illustration till.

Flera i området har likt Lea oroat sig över konstverkets tillstånd och tagit kontakt med kommunens kultursamordnare Mats Hurtig i ärendet. Enligt Mats så äger inte kommunen verket, men tycker också att det är angeläget att verket blir komplett igen.

Krokomsbostäder är ägare till utsmyckningen och företagets tekniska chef Alf Högström hade inte varit medveten om den omfattande skadegörelsen.

– Jag kommer att undersöka det här närmare och i samarbete med den norska konstnären Unni Brecke Videnfalk förhoppningsvis återställa verket i sitt ursprungsskick om det är möjligt. Vi är lika angelägna som de boende att närmiljön är tilltalande.