Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysteriernas mysterium

Annons

Gott och ont. Dessa två klassiska begrepp som används för att kunna ge människor, uttalanden och det mesta en stämpel om vad de står för här i världen. Det används om allt omkring oss, men finns det inget mellanting?

Något jag ofta går och tänker på är hur vi människor ser på världen i dag och vad vi har för inställning till den. Vad är vårt syfte här på jorden egentligen?

Det verkar som om det som var allra mest förbjudet förut, numera verkar vara normen som vi alla ska följa.

Vi har godheten, som vi har porträtterat genom hjältar i alla möjliga former, både fiktivt och verkligt. Sedan har vi ondskan, som också finns representerad både i verkligheten och i det fiktiva universumet.

Men det mellanting som finns, likgiltigheten. Hur finns den representerad?

Ofta kan jag uppfattas som en cynisk och pessimistisk person just av den anledningen att jag inte vill vara likgiltig. Jag är medveten om hur världen ser ut och försöker göra den lite bättre, naivt kan det verka.

Men hur naivt är det då att bara strunta i allt och hela tiden gå runt i sin egen bubbla och låtsas att världen är den bästa platsen? Det känns som det värsta man kan göra.

Hur ska man då vara? Enligt den klassiska jantelagen så ska man vara som alla andra. Den nya jantelagen säger däremot att man ska sticka ut, som alla andra.

Det känns svårt att blunda för all ondska och godhet i världen. Varför ska man inte bry sig om det som händer? Varför ska man bara tänka på sig själv?

Ett citat som jag har hört och som har etsat sig fast i mitt huvud är ”Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet.”

Jag tror att det är så vi tänker idag. Ska man vara normal ska man vara likgiltig och bara acceptera världen som den är. Ska man sticka ut så ska man bry sig om världen, och man är ett pretto om man vill försöka göra något gott. Hur kan det vara fel att bry sig?

Jag har länge undrat om världen är helt upp och ner, och det måste den vara eftersom alla saker som var fel nu är rätt. Det är ett av de största mysterierna som finns. Pendeln svänger ständigt och förmodligen kommer det vara tvärtom om femtio år. På gott och ont.

Mer läsning

Annons