Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myrvikens pensionärsbostäder flyttas till Jamtli

Jamtli ska få en 70-talsmiljö. Nu är det klart att de hotade pensionärsbostäderna i Myrviken flyttas till museets nya område som invigs år 2012.

Annons

Pensionärsbostäderna i Myrviken hotades när den statliga Bostadsakuten krävde att Sveriges glesbygdskommuner skulle riva tomma lägenheter. Nu räddas två av byggnaderna, med totalt fyra lägenheter, till Jamtli som anser att det är ett kulturarv värt att bevara. Museet håller just nu på att samla in minnen från perioden 1968-1975 till den nya 70-talsmiljön.

Förutom pensionärsbostäderna uppförs en villa, ett gröna vågen-torp och en temapark på området. Sommartid kommer miljön att fyllas med interaktiva rollspel, precis som de övriga historiska miljöerna på Jamtli.

Eva Zetterström-Blixth som är projektutvecklare på Jamtli tycker att 1970-talet är en spännande tid. Folkhemmet står på sin topp och framtidstron är hög. Den offentliga sektorn får mer resurser än tidigare.

– Pensionärsbostäderna berättar sin del av historien. De äldre fick ett självständigt och värdigt boende, samtidigt som det blev mer lättarbetat för hemtjänsten om många pensionärer bodde i samma område, säger hon i ett pressmeddelande.