Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myror och elefanter på Jamtli

Lattjolajbanlådan, meterhöga bokstäver och plankpussar– om knappt två år öppnar Jamtlis nya upplevelsepark baserad på tv-serien ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

Som LT berättade tidigare i veckan kommer den 1970-talsmiljö, som är under uppbyggnad på Jamtli, att innehålla bland annat en upplevelsepark som bygger på barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

I går besökte Lasse Haglund och Bengt Linné, producenter och upphovsmän till det populära barnprogrammet, Östersund för att tillsammans med de ansvariga på Jamtli börja planera vad upplevelseparken ska innehålla.

– Vi har några idéer och förslag, men ska försöka spåna så fritt som möjligt och hålla alla dörrar öppna, säger Bengt Linné.

Sedan ”Fem myror är fler än fyra elefanter” under tre säsonger sändes på SVT under 70-talet har bland annat sällskapsspel och pysselböcker lanserats i samma koncept. Dessutom har ett antal scenshower underhållit både gamla och unga. Men någon upplevelsepark har det hittills inte blivit och projektet på Jamtli är därför unikt i sitt slag.

– Det känns jätteroligt att få vara med om det här en gång till. Och syftet och grundtanken är bra. Det handlar inte om att trycka elefanter på några t-shirts, utan om någonting mer genuint, säger Lasse Haglund.

– Det faktum att Jamtli är levande, att området bjuder på rollspel, skapar fantastiska möjligheter för det här projektet, säger Bengt Linné.

”Fem myror är fler än fyra elefanter” sändes för första gången 1973 och syftade till att underhålla och utbilda unga tv-tittare med hjälp av sketcher och sånger. Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus var programledare för barnprogrammet som numera kultförklarats och som 2006 utsågs till bästa svenska barnprogram genomtiderna i programmet Folktoppen.

– Det här blir ett helt nytt koncept i Jamtli-sammanhang. Vi är inte vana det glitter och den glamor som det här innebär. Det ska bli mycket spännande att sätta i gång, säger Jamtlis projektutvecklare Eva Zetterström-Blixth.

Jamtlis 1970-talsmiljö ska byggas upp på Hofvallens B-plan. Förutom upplevelseparken baserad på ”Fem myror är fler är fyra elefanter” kommer villa, pensionärshus och ett grönavågen-torp att byggas upp på området. Sommaren 2010 ska 1970-talsparken invigas i samband med att Jamtli firar 100 år.

Projektet finansieras av regionala medel samt EU-stöd ur den regionala fonden.