Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndighetsflytten: Ett statligt myrsteg i taget

Regeringen har försiktigt börjat uppfylla löftet om att utlokalisera statliga jobb från Stockholm. Sju myndigheter ska helt eller delvis flyttas ut i landet. En viktig signal om att det är slut på "Stockholmsfixeringen", som statsminister Stefan Löfven uttryckte saken på presskonferensen.

Tillsammans handlar det om mellan 500 och 550 jobb som ska flyttas. En del av dem, oklart hur många, tillförs Tillväxtverket i Östersund. Även Statens servicecenter ska förstärkas på olika håll, vilket förhoppningsvis betyder en utökning av enheten på Frösön.

Stefan Löfven poängterade att beslutet inte ska ses som en arbetsmarknadsåtgärd eller kompensation till vissa orter. Det handlar om att tillvarata kompetens, höja kvaliteten och säkerställa statens legitimitet i hela landet.

Det är viktiga motiv. Men samtidigt, är det fel att kräva kompensation? Är det fel att fullt ut ersätta de statliga jobb som Stockholm har fått på bekostnad av övriga landet på senare år? Enligt beräkningar handlar det om 10 000 arbetstillfällen på åtta år. Exakt det antal som statliga Landsbygdskommittén föreslår ska utlokaliseras från huvudstaden till regioner med behov av arbetstillfällen.

Civilminister Ardalan Shekarabi var tydlig med att regeringen inte har sett Landsbygdskommitténs målsättning som en utgångspunkt i arbetet. Man kan undra varför.

Det är helt klart att det inte blir samma radikala utflyttning av myndighetsjobb som vi har sett tidigare socialdemokratiska regeringar genomföra genom åren. Starka krafter vill fortsatt ha gångavstånd mellan arbetsplatsen och Rosenbad.

Redan på presskonferensen luftades ännu en gång myten om att det inte går att hitta kvalificerad arbetskraft på mindre orter. Det var skönt att höra civilministern avfärda den.

Att Stefan Löfven så tydligt talar om att centraliseringstrenden ska brytas är ett steg i rätt riktning. Vi får inse att det här är början på en process där första steget är att skicka en politisk signal om att det räcker nu. Staten ska vara representerad i hela landet. Sådana signaler har inte hörts från regeringshåll sedan i början av 2000-talet.