Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndigheternas information för svår

Inga myndigheter i länet har lättläst information kopplat till sin hemsida. De får kritik för att vara otillgängliga för personer som har svårt att ta till sig av skriftlig information.

Annons

Centrum för lättläst har undersökt 235 myndigheters webbplatser runt om i landet. Av dessa är det bara 85 myndigheter som har en länk på webbplatsens första sida som leder till någon form av lättläst information. Av landets länsstyrelser har 18 av 21 en lättläst länk på första sidan. Av dem är det bara 10 länsstyrelser som har egen lättläst information på sin webbplats. Länsstyrelsen i Jämtlands län saknar helt lättläst länk. Det gör också alla andra myndigheter i länet.

Bara 1 av 33 undersökta universitet och högskolor har en länk på först sidan som leder till lättläst information. Det är Lunds universitet.

– Behovet av lättläst information är stort och myndigheterna måste tillgodose det. Alla människor har rätt till samhällsinformation utifrån sina egna förutsättningar. Grunden för en demokrati är delaktighet, säger Bror Tronbacke, direktör för Centrum för lättläst.