Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndigheter nobbar funktionshindrade

Privata arbetsgivare anställer mer än tre gånger så många personer med funktionshinder som offentliga arbetsgivare.

Det är för bedrövligt att inte myndigheter anställer fler, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Sedan våren 2008 har antalet arbetslösa med funktionsnedsättning nästan fördubblats.

Väldigt många vill jobba men får aldrig får chansen, säger Åsa Puide, som är rullstolsburen på grund av en medfödd sjukdom.
Det är gammaldags och stelbenta tankesätt som stänger ute många funktionshindrade personer från arbetsmarknaden och staten måste gå i täten för att förbättra situationen.

Får stöd

Puide tillhör de lyckligt lottade med jobb. Hon är socionom med halvtidstjänst hos en privat arbetsgivare. Dessutom är hon miljöpartistisk fritidspolitiker i Uppsala.

För att öka funktionshindrades jobbchanser finns olika subventioner och närmare två av tre får jobb med någon form av stöd.

TT har låtit Arbetsförmedlingen sammanställa hur många som har lönestöd i dag. I juni var sammanlagt 77 500 personer inskrivna i stödprogram riktade till den här gruppen. Av dem var 59 200 anställda av privata arbetsgivare, medan 18 300 arbetade på offentliga arbetsplatser.

"Bedrövligt"

Privata arbetsgivare är bäst på att anställa personer med funktionshinder, sedan kommer kommuner och först därefter statliga myndigheter. Det är bedrövligt, så kan vi inte ha det, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Frågan uppmärksammades för ett par år sedan. Då krävde den dåvarande ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Elisabeth Svantesson (M), som senare blev arbetsmarknadsminister i den borgerliga regeringen, att de offentliga arbetsplatserna måste öppnas "i betydligt större utsträckning". Men någon förbättring har inte skett.

Möte med AF

Inom kort ska Ylva Johansson ha ett möte med ledningen för Arbetsförmedlingen och diskutera åtgärder för att fler funktionshindrade ska få jobb.

I dag finns bland annat ett praktikprogram för den här gruppen, som 49 myndigheter anslutit sig till, men på två år har bara 1 500 personer fått möjlighet att delta.

Den offentliga sektorn borde vara mycket bättre på att öppna sig för den här gruppen. Kanske måste regeringen peka med hela handen och ställa krav på myndigheterna, säger Henrietta Stein, avdelningsdirektör på Arbetsförmedlingen.

Stöd otillräckligt?

Stein påpekar dock att siffrorna bara gäller anställda med lönestöd. Hur många som är anställda utan stöd finns inga siffror på.

Hösten 2013 fick Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ett uppdrag att pröva och utvärdera metoder för att hjälpa den här gruppen till ett arbete.

Generellt sett tycker jag att arbetsgivare borde kunna göra mycket mer. Men det är mycket möjligt att de stödformer som finns inte är tillräckligt kända, säger Jan Larsson, chef för uppföljning och utvärdering på Försäkringskassan.