Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myndigheter höll förvarningsmöte

Med tanke på den rådande vädersituationen hölls ett förvarningsmöte under tisdagsförmiddagen. SMHI meddelade att vinden kunde komma upp i stormbyar och att det skulle hålla i sig till torsdagen.

Ansvariga myndigheter och organisationer var med på förvarningsmötet. De pratade ihop sig för att vara förberedda inför ovädret. Staffan Edler är försvarsdirektör på länsstyrelsen och jobbar med att samordna när kriser uppstår.
– Ett oväder blir det iallafall, men hur kraftfullt det blir vet vi inte. säger Staffan Edler.
– SMHI har tonat ner lite grann men det blir ganska kraftig vind. Jag kunde konstatera att alla som var med på mötet var bra taggade och beredda. Alla står på tå om det skulle bli ett rejält oväder.

Staffan Edler berättar att det finns träd på flera ställen, och framför allt i Strömsunds kommun, som är på väg ner sedan förra stormen. De riskerar att falla ner nu.

Polisen var också med på mötet.
– Vi håller på att jobba med det här för att bemöta det på bästa sätt. Det vi gör är att vi stärker upp och ser till att vi har personal på de platserna där stormen förväntas bli som värst. I övrigt har man sett till att man har en beredskap med fjällräddningsorganisationerna. Vi ser också till att säkerhetsställa kommunikation, säger Hans Enquist, vakthavande befäl hos Östersundspolisen.

SMHI utfärdade en klass 1 varning och meddelade att vindbyarna skulle ligga runt 21 meter per sekund i Jämtlands län. I fjällen antogs styrkan under natten till torsdagen ligga på 20-24 meter sekund.
– I de prognoserna som jag kan titta på ligger det strax under storm, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.
– Lokalt kan det möjligtvis komma upp i stormbyar.
Hon säger att det kan bli svajigt om man kör med höga fordon.
– Vinden kommer att öka under onsdagsförmiddagen och det kommer vara riktigt blåsigt under onsdagseftermiddagen och kvällen. Sen ligger det på och under torsdagsförmiddagen börjar det avstanna något, säger Sofia Söderberg.

Annika Lindgren på Norrskog berättar i ett pressmeddelande till LT att det finns risk för mer stormfälld skog. "Oron är stor bland många av de skogsägare som drabbats av stormen Hilde och telefonerna går fortfarande varma hos Norrskog.  De träd som står kvar kan vara extra vindkänsliga och risk finns för mer stormfälld skog om en ny storm drar in."

De kommer att hållas ett möte för skogsägare på torsdagskväll på folkets hus i Strömsund för att ge information om hur situationen ska hanteras.