Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggan är nog samens bästa vän

/

Det är väl ingen som direkt älskar att ha myggor surrande runt öronen. Men de är faktiskt till stor nytta – inte minst som fågelföda.

Annons

Enligt en jämtlandssamisk sägen blev Gud rådvill om vad han skulle göra med myggen,tjoejhke. Därför behöll han dem i en skinnsäck som en gammal samekvinna fick ansvaret för. Gud skulle fundera ett tag till på myggens vara eller inte vara.

Gumman lovade att under inga omständigheter öppna säcken. På tredje dagen blev hon emellertid trött på det evinnerliga surrandet från säcken och kunde inte låta bli att öppna den litet för att se vad det kunde vara. Då flög myggen ut i en stor svärm. Hur hon än sprang runt kåtabacken lyckades hon inte fånga dem. Snart fanns de överallt i fjäll och skogar.

Sägnen förtäljer inte vilket beslut Gud hade fattat när han återkom till gumman och fann säcken tom.Hennes olydnad innebar ändå att samerna fick sin bäste dräng, som driver renarna upp i högfjället i rättan tid.

I en jojk från början av 1800-talet efter härjedalssamen Anders Fjellner möts fjärilen och myggan. Fjärilen frågar: ”Vad gör du sommaren lång?” Myggan svarar: ”Jag sjunger mest. Men vad gör du själv?” Fjärilen svarar överraskande: ”Jag dansar ju därtill.’”

Apropå myggen som sommarens plågoandar yttrade min morfar till en klagande turist I Tärnafjällen: ”Utan dem kunde vi inbilla oss att vi redan är i paradiset, men utan dem skulle det heller inte vara så likt paradiset som det är”!

Jag tror att själve kung Salomo skulle ha gett honom rätt!

Mer läsning

Annons