Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket skolk - men bra betyg i Strömsund

Fördubblad andel skolk i Strömsund, men betygen hos niondeklassarna blir allt bättre.

LT berättade häromdagen att andelen grundskoleelever i länet som får indraget studiestöd på grund av frånvaro ligger på runt fem procent. Strömsund sticker dock ut från statistiken.

Strömsunds kommun har under de två senaste läsåren fått en dubbelt så hög andel av eleverna som får studiehjälpen indragen. Från fem procent läsåret 2012/2013 till 9,6 procent läsåret 2013/2014.

Men det är knappast helt nattsvart på skolfronten bland skoleleverna i kommunen.

Strömsunds kommun kontrar nu med ett positivt pressmeddelande som pekar på att niondeklassarna faktiskt får allt bättre betyg. Siffror från Skolverket visar att det så kallade meritvärdet i fem av kommunens högstadieskolor ökar

– Det handlar om ett medvetet arbete med rejäl fokusering på att alla elever ska ges möjlighet att nå bättre betyg. Vi ska tro på dem och deras förmåga, säger Håkan Olofsson, rektor på Vattudalsskolan i Strömsund.

En av framgångsfaktorerna, som Håkan Olofsson ser det, är bland annat läxläsning tre gånger i veckan där lärarna finns med som stöttning. Föräldrar erbjuds också erbjuda undervisning i matematik för att de ska kunna hjälpa sina barn med läxläsningen.

– I år, för första gången, fick alla elever i årskurs nio ett betyg i matematik och det är fantastiskt. De låg även över rikssnittet i de nationella proven. Genom att använda våra resurser på bästa sätt har vi skapat förutsättningar för eleverna att förbättra sina resultat, säger han.