Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket regn under fruntimmersveckan

/

Sex tjejer och en kille. Under fruntimmersveckan vankas det inte bara tårtkalas för glada namnsdagsfirare utan ofta även regn.

– Man pratar om att Greta pissar i nöten, säger folklivsforskaren Bengt af Klintberg.

Annons

Saftkalas i syrenbersån, hembakade tårtor och presenter. Under fruntimmersveckan firas Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina – samt Fredrik som jokern i leken. Traditionen härstammar från början av 1800-talet då sex kvinnor på raken hade namnsdag i slutet av juli. Namnet Margareta är ännu äldre och återfinns i den gamla bondepraktikan från 1600-talet.

– Det är mer skämtsamma traditioner knutna till fruntimmersveckan, som saftkalas och tårta. Förmodligen beror det mycket på att det är en period under sommaren då man är ledig, säger etnologen och folklivsforskaren Bengt af Klintberg.

Men det gäller att inte glömma paraplyet. Veckan har nämligen rykte om sig att vara regnig – därav benämningen pisseveckan. Och den muntliga traditionen får stöd av vetenskapen. Enligt SMHI infaller årets regnperiod från mitten av juli till en bra bit in i augusti.

– Ett gammalt talesätt är att om det regnar på Sankt Margaretenatten så blir det en blöt hasselnötsskörd. Därifrån kommer uttrycket Greta pissar i nöten, säger af Klintberg.

Mer läsning

Annons