Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket musik ur en flygel

/
  • Stefan B Nilsson och Annika Dandanell visade under onsdagsaftonen prov på organiskt och dramatiskt pianospel när de framförde fyrhändig pianomusik under namnet ”Händelser kring en flygel” på Birka Folkhögskola.

Fyrhändigt piano, två personer eller rättare sagt fyra händer som spelar samtidigt på samma piano.

Annons

Kammarmusikform som har gamla anor och vart riktigt populärt i mitten av 1800-talet. Då blev det vanligt att arrangera orkestermusik som symfonier och solokonserter för denna form av ensemble. Det gjorde stor musik tillgänglig för hemmabruk, man kunde på finare kalas få lyssna till de senaste verken lite snabbare än med full symfoniorkester och dessutom hemma i ens eget finrum. Som att ladda ner dagsfärsk musik från Internet idag, fast inte lika snabbt som det går idag förstås.

Många kompositörer passade på att arrangera sina egna verk för just fyrhändigt piano för att nå ut snabbare med sina verk och förmodligen också för att tjäna några extra kronor på notförsäljningen.

Annika Dandanell, relativt ny pianolärare på Birka Folkhögskola, och Stefan B Nilsson, som har sin fasta tjänst på Estrad Norr, bjöd oss på en lite väl kort konsert denna onsdagskväll.

Griegs Norska danser op35 inledde och den kändes genomarbetad och frisk. De bjöd på organiska dragningar, driv och på slutet gillade jag uppbyggnaden av dramatiken. Griegs tonspråk är omisskännligt nordiskt och det klingar i en som en kär vän. De fortsatte med Poulencs sonat. Här fick vi njuta ett bra driv i tempona, de bjöd på finstämda lugnare partier, men slutet kändes för mig lite hafsig och inte så stringent som jag hade önskat.

Konserten avslutades med Schuberts Fantasi i f-moll op 103. Det vart för mig kvällens höjdpunkt. Musik som ger stort utrymme för dramatik och utspel och lockar till större tolkning. Vi fick ta del av fina presentationer av temat och jag uppskattade verkligen de lätta och fina anslag i sotto voce partierna som pianisterna bjöd på. Inget som kommer av sig själv utan kräver många timmar på övningskammaren innan man bemästrar det.

Jag hade gärna hört lite mer denna kväll av dessa pianister, men det får vi nog chansen till framöver eftersom de lyckligtvis är verksamma här i länet.

Mer läsning

Annons