Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket kul hände påHembygdsgårdens dag

/

Så levde farfarsfar och mormorsmor genomfördes i Brunflo för 34:e året.

Annons

Sven Schylberg hälsade välkommen. Komminister Leif Jarlbjörn höll en inspirerande predikan beledsagad av Maj-Lis Holmgren och musik av virtuosen Ingemar Persson på dragspel.

Sven Schylberg gav några intressanta återblickar på utvecklingen under 1900-talet, då stenindustrin förändrade samhällsbilden och den tekniska utvecklingen genomsyrade samhället med de nya uppfinningarna som cykeln och fotografiet, lokomobilen och traktorn som gjorde sitt insteg i bygden. Hembygdsgården har blivit en institution i Brunflobygden.

Under dagen satt Karin Wikman i hembygdsgårdens vävstol och demonstrerade vävkonsten. Martin Ragnarsson och Olle Hansander demonstrerade hur repslagning gick till förr i tiden. I ”baxterstugan” återfanns Eva och Asta Heidenberg. Under dagen fanns möjlighet att se det intressanta lantbruksmuseet. Inför dagen lockade en intressant tipsrad besökarna att bese föreningens samlingar.

Dagen avslutades med att Bitten Sjöström och Roland Blomqvist från Hästskoteatern i Dorotea trollband publiken i en 70 minuter lång föreställning om vitterhistorier och sång. Även publiken lockades delta i den roande och fängslande föreställningen. Gott kaffe och hembakat bröd i form av stutar serverades av hembygdsgårdens damer och herrar under ledning av Anna Markgren, Margot och Pirko Rödén, Kristin Jämtehed, Elsa-Greta Persson, Anna Lisa Schylberg, Anders Håkansta, Sven-Erik Markgren och Gunnar Rödén, Gunnar Persson samt feriepraktikanterna Kristina Oskarsson och Josefin Fjellström.

Uppslaget till aktivitetsdagen fick föreningen 1975 genom ett studiebesök på Stundars hembygdsgård i Vasa. Tio år senare vid ett återbesök berättade de att de fått uppslaget från Brunskog i Värmland. Hembygdsdagen har kommit att stimulera till aktiviteter, så att byborna finner sin identitet och känner samhörighet att lyfta fram och befästa såväl gamla som införandet av nya traditioner i Brunflobygden.

Mer läsning

Annons