Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket händer i Åre

Sören Monvall fortsätter se på sin gamla hembygd ur ett Stockholmsperspektiv. Senast LT 29 augusti. På avstånd är det dock svårt att följa vad som händer. I insändaren blandar Monvall också smått och stort.

Den nya postlagen kom till med anledning av ett direktiv från EU om ett fullständigt genomförande av en inre marknad för posttjänster. Något Sverige som EU-medlem måste förhålla sig till. Men där garanteras också att den som bor i glesa delar ska ha post utdelad varje dag.

Du får inte billigare service i Stockholm på grund av eventuella neddragningar på service i Kall och Åre. Du får billigare service och fler postföretag som delar ut post för att det finns en marknad och många människor i Stockholm.

Postutdelningen i Kallbygden har varit uppe till diskussion vid mer än ett tillfälle och har på olika sätt räddats såväl tidigare som nu. Det går alltid hitta lösningar, allt behöver inte se likadant ut överallt! Men i det omskrivna fallet i Härbergsdalen var Strömsunds kommun för passiva och byborna har nu 4 mil till postlådan.

När Telia river det fasta nätet beror det på att det finns 1 miljon trästolpar till 50 000 kunder. Jag tror de flesta förstår att det är ohanterligt när det finns annan teknik. Men Telia hanterade förändringen på ett klumpigt sätt och tvingades göra halt.

Husåvägen och många andra grusvägar i Jämtlands län är urusla. Nu finns Husåvägen inom några år i Länstransportplanen. Men från Centerpartiets sida har vi krävt ett särskilt grusvägspaket för att komma i kapp vad gäller vägstandard. Centerpartiet har haft grusvägspaket med i den interna regeringsförhandlingarna men har hittills inte fått något stöd från moderaterna där.

Under mina år som kommunalråd har mycket hänt i Åre kommun. Jag började i en kommun med sjunkande befolkning. Men sedan mer än tio år tillbaka ökar befolkningen och det finns fler jobb. Naturligtvis är Åre by magneten men utan den skulle varken Fäviken magasinet eller rallytester kommit till Kallbygden.

I dag är Områdesstyrelsen självklar i Kallbygden men utan Centerpartiet hade den varken kommit till eller funnits kvar. De flesta andra partier har då och då varit inne på att ta bort den. Skogsbygården har byggts under mina år, något som jag är mycket glad för.

För mig är det självklart att alla delar av landet, länet och kommun ska leva och utvecklas. Men det bästa sättet är att skapa samverkan mellan befolkning, företag och det offentliga. Centerpartiet tar alltid strid för landsbygd och glesbygd i regering och riksdag - men det är vi oftast ensamma om.

Eva Hellstrand

Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel