Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket går igen inom politiken

Vägar, gruvbrytning, telefoni, service i glesbygd, återbäring från vattenkraften, utarmningen av jordbruket – oavsett vad som blir nästa års vals stridsfrågor, kan man konstatera att det inte råder någon brist på angelägna lokala ämnen.

En reflektion, efter många timmar i LT:s arkiv, är mängden frågor som kommer igen. Och igen.

Jag bläddrar i lägget från september 1982. Den skadeskjutna regeringen Fälldin är på upphällningen, och Centerpartiet utkrävs ansvar över vad man har åstadkommit under mandatperioden. I en blänkare kommenterar LT:s politiske redaktör Bo Toresson arbetslösheten i länet som ökat för varje månad. "Det är Centerns regionalpolitik som börjar ge resultat!", avslutar Toresson syrligt. Retoriken är nästan förvillande lik hur det låter i dag.

Genom historien har det annars funnits en tendens att peka ut den tid som passerar förbi som unik. Medan historien tillhör just historien. Men kontinuiteten är slående. Och kanske lite nedslående. Har vi inte kommit längre?

Kommer vi även i valrörelsen 2024 att höra besvikna röster resa kravet att "Hela landet ska leva", att Sverige håller på att dras isär någonstans i höjd med Dalälven?

I dag inleder LT sin valbevakning. Vilka frågor som kommer att dominera i nyhetsflödet kan vi bara spekulera i. Men för den som har varit med ett tag är det troligt att blir en valrörelse med hög igenkänningsfaktor.