Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mutor och vänlighet pedofilens metod

Den typiske pedofilen begår brott mot barn i sitt eget hem eller nära hemmet.
Han närmar sig barnet med mutor, vänlighet eller frågor om hjälp.

Annons

Föräldrarnas fördomar stämmer kanske inte riktigt, konstaterar Jessica Ebberline som skrivit en avhandling om pedofiler.
– Många som hör ordet pedofil tänker på någon som smyger omkring i parker och norpar eller kidnappar barn. Det är väl där fördomarna inte stämmer, säger hon.
Hon hoppas att de mönster hon hittat ska kunna bidra till effektivt polisarbete. Hennes forskning i rättspsykologi baseras på 70 skånska polisutredningar om sexbrott mot barn som lett till åtal. Hon har koncentrerat sig på de fall i Skåne under åren 2000–2005 där gärningsmannen var okänd för barnet sedan tidigare.
Snäll och vänlig
Grovt våld mot barnen var ovanligt i de undersökta fallen, fem av de 70 barnen hade råkat ut för detta. Bara ett av de 70 barnen hade blivit infångat och två hade utsatts för verbala hot.
– Männen hade oftast uppträtt snällt och vänligt och byggt upp ett förtroende, säger Jessica Ebberline.
I de fall då offren var tonårspojkar var mutor i form av pengar eller tekniska prylar det klart vanligaste sättet att förmå dem att följa med till pedofilens hem. Dessa pojkar utsattes sedan ofta för en allvarligare form av sexuella övergrepp, som till exempel oralsex. I flera fall hade sedan dessa pojkar hjälpt pedofilen att rekrytera andra pojkar som i utbyte mot mutor var med om sexuella handlingar.
Bad om hjälp
Kontakt med flickor inleddes ofta med att förövaren bad om hjälp, till exempel frågade efter vägen, eller var allmänt vänlig.
– All forskning på pedofiler visar att de är extremt duktiga på att manipulera. De vet exakt vilka knappar de ska trycka på, säger Jessica Ebberline.
Majoriteten av flickorna utsattes i allmänhet för mildare sexuella övergrepp. Å andra sidan var samtliga de fem barn i undersökningen som utsattes för penetrering flickor.
Barnen som råkade ut för pedofiler var i åldern fem–femton år, med en genomsnittlig ålder på tolv år. Jessica Ebberline fann en tydlig koppling mellan förövarens och barnets ålder: Ju äldre förövare, desto yngre barn.
Flertalet av övergreppen begicks i både barnens och förövarnas närområde.
– Barnen känner sig mer trygga i sitt närområde och är inte lika spända. Pedofilerna känner sig också tryggare hemma, säger hon.

(TT)

Annons