Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mustasch i högform glänste

/
  • Dia Psalma som hade sin storhetstid  i mitten av  -90 talet avslutade kvällen.
  • H.e.a.t. får, trots energiskt publikfrieri, spandexbyxor och ett färskt melodifestivalbidrag i ryggen  inte konserten att lyfta.Mustasch med Ralf Gyllenhammar i spetsen bjuder på en helgjuten insats. Bandet är i högform och leverera mängder av blytunga hårdrockriff.
  • Dead by april har tagit den melodiösa dödsmetallen ett steg längre än Göteborgskollegorna In Flames. Här blandas hård metall med syntar och popslingor.  Foto: Joakim Rolandsson

Den ambulerande rockfestivalen Rockweekend drog i lördags in i Östersund. Detta var sista anhalten på en liten miniturné genom landet innan den stora festivalen i Kilafors i juli.

Annons

Platsen för festivalen var Z-hallen så det fanns plats för gott om folk. Det kändes dock väldigt tomt i lokalen när lokala gothmetal bandet Myrah fick den otacksamma uppgiften att värma upp för de endast 40-50 personerna som kommit i tid till hallen.

Lite fler människor hade strömmat in när det var dags för Renegade five som fick upp tempot något. Riktigt drag blev det ändå inte förrän Dead by april äntrade scenen. Dom har tagit den melodiösa dödsmetallen ett steg längre än Göteborgskollegorna In Flames. Här blandas hård metall med syntar och popslingor. Bäst låter det ändå i kväll när sångaren Jimmie Strimmel growlar än under de rena sångpartierna. Mest respons får bandet när dem kör Losing you som blivit känd som signaturmelodi till årets Robinsonprogram, men även outgivna What can I say, what can I do från kommande plattan fick ett bra mottagande.

Från pudelmeckat Upplands-Väsby kommer H.e.a.t. Trots energiskt publikfrieri, spandexbyxor och ett färskt melodifestivalbidrag i ryggen får dom ändå inte konserten att lyfta.

När det är Mustasch tur, som näst sista band för kvällen att rocka loss för Östersundspubliken bli det för fösta gången riktigt trångt framför scenen. Till skillnad från resten av kvällen då de flesta med jämna mellanrum försvinner ut ur Z-hallen (kan ha med avsaknaden av servering att göra), är nu större delen av de 400-500 inlösta på plats. Mustasch med Ralf Gyllenhammar wi spetsen bjuder på en helgjuten insats. Bandet är i högform och leverera mängder av blytunga hårdrockriff i låtar som Falling down, Black city & Bring me everyone. Hela golvet gungar i takt till Accident black spot, kvällens klart bästa spelning!

Dia Psalma som hade sin storhetstid i mitten av -90 talet avslutade kvällen. Efter energikicken med Mustasch verkade som de flesta var nöjda för kvällen. Redan efter ett par låtar började folk tråkigt nog ge sig av. Knappt hälften stannade kvar för att halvlojt lyssna på lite punkrock. Sju timmars rockande sätter kanske sina spår.

Under speluppehållen signerade alla banden skivor vid merchandisestället, och så var det en hårdrock karaoketävling där några ur publiken fick komma upp på scenen med bland annat Ian Haugland (Europe) och tävla om två åtråvärda backstagepass till festivalen i Kilafors. (Undertecknad fick tunghäfta och kom på en pinsam sistaplats.)

Avslutningsvis känns det roligt att vi fick en sådan här turnerande festival till stan. Lite trist bara att inte publiken var något större. Risken är att Östersund inte prioriteras nästa gång det läggs ett turnéschema om inte fler personer än så här kommer.

Anders Edström

Mer läsning

Annons