Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikvåren enligt Popgeni

Tre helkvällar med band från när och fjärran, från jämtländska urskogar till det stora landet i väst. Nu presenterar Popgeni vårens spelningar.

Den 7 februari slår portarna upp till IF Popgenis sjunde säsong på Gamla Teatern. Där väntar en helkväll med tre svenska americanaband, enligt Popgeni själva deras första arrangemang utan internationella inslag. Hellsingland Underground har funnits i åtta år, släppt tre fullängdsalbum och gjort en direktsänd konsert för tyska klassiska tv-programmet Rockpalast (http://youtu.be/aeEfxly60u4). De har, som namnet antyder, sina rötter i Hälsingland och Ljusdal och gjorde sin första spelning var på en illegal festival i de hälsingska skogarna. Basisten Martin Karlsson kommer dock från Mattmar. Förutom svenska turnéer finns flera Tysklandsturnéer och en Spanienturné på meritlistan för bandet vars musik är en hybrid av sydstatsrock, country, americana, pop, blues, och klassisk hårdrock.

Eastwick är välbekanta för Jämtlandspubliken: Jens Ganman på sång och gitarr, Katarina Åhlén på cello och sång, Bosse Lindberg på gitarr och dragspel och Peter Roos på fiol mm. Eastwick, döpt efter en plats i John Updikes litterära värld, spelar akustisk populärmusik kryddad med country- och folkmusik. Texterna är ofta politiska och samhällskritiska. (Se ett videoklipp https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SspY68SWkH0)

Februarikvällens tredje band är Lumberjack and the Suits, ett femmanna stringband från de jämtländska urskogarna. Bluegrass, kraftigt influerad av amerikansk rootsmusik, med akustiska gitarrer, banjo, mandolin, stämsång och ståbas utlovas. (Lyssna på ett ljudklipp https://soundcloud.com/#lumberjackandthesuits)

Nästa Popgenikväll, den 25 april, går i bluesrockens och bluesens tecken. Amerikanske Patrick Sweany med tremannaband mixar sin blues med influenser från de senaste 70 årens musikaliska stilar och kryddar med såväl soul som garagepunk. (Se ett youtubeklipp http://youtu.be/1ujue-623rk) Två jämtländska akter står också på scenen: State of Mud är synonymt med Björn Gidlund som rört sig mot rå, skitig och svängig blues på engelska. Med sig på scenen har han fyra musiker. (Se ett youtubeklipp http://youtu.be/VgmrU87qACM) Thilda Persson, som redan nu på fredag den 24 januari släpper sin nya singel på Tullgatan 6 i Östersund, kallar själv sin musik för glesbygdsblues. (Läs en tidigare intervju med Thilda Persson i LT http://ltz.se/kulturnoje/noje/1.5580660-thilda-spelar-allan)

Den sista av vårens inplanerade kvällar, den 17 maj, toppas av brittiska Danny & The Champions of the World. Rock-, folkrock-, americana- och soulpopsextetten bildades i London 2007. Frontmannen Danny George Wilson har tidigare gjort solokarriär och frontat i det brittiska americanabandet Grand Drive. På sextettens fjärde album "Stay True", som läpptes i höstas, rymmer ljudbilden även blues, country och gospel. (Se ett youtubeklipp http://www.youtube.com/watch?v=ZOBqnlqivcQ&list=PLC3CC8D641FF152C4&feature=share) Kvällen rymmer också en spelning av Cujo is a Cat där äkta paret Robin och Alexandra Lindqvist, som bor i Rissna, tolkar sina favoritlåtar på ett egensinnigt sätt. (Se ett youtubeklipp http://youtu.be/T4pfEvKxV18) Ännu en akt ska till denna majkväll. Popgeni flaggar dessutom för ytterligare två arrangemang under våren.

IF Pogeni samarbetar med Rootsy Live, Gamla Teatern och Sensus.