Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikområdet mest ojämställt

Jämställdhets-arbetet har gett resultat på scen-konstområdet. Men musiken är fortfarande det stora sorgebarnet.

Annons

De flesta chefer, dirigenter, tonsättare och orkestermedlemmar är fortfarande män. Det visar en rapport gjord av Kulturrådet.

I rapporten framgår det att det hänt en del positiva saker ur jämställdhetssynvinkel. Andelen kvinnliga chefer på teatrarna har ökat kraftigt, på tre år har andelen kvinnor på stadsteatrarna gått från noll till nästan 40 procent. Många teatrar anger också att de aktivt arbetar med genusfrågor.

På musikområdet går utvecklingen betydligt trögare. På de regionala musikorganisationerna var 76 procent av de tillsvidareanställda män och 24 procent kvinnor 2007. I de stora orkesterinstitutionerna var motsvarande siffror 66 procent män och 34 procent kvinnor.

Bland de tonsättare som sökte bidrag från Statens kulturråd var bara 26 procent kvinnor. Av alla orkesterchefer, chefdirigenter och konstnärliga ledare på de 13 orkestrar som får bidrag från Kulturrådet var bara två kvinnor.

I utredningen ”Plats på scen” konstaterade en musikproducent att ”traditionen är jämställdhetens värsta fiende på musikområdet”. Det är en tes som återigen bekräftas i Kulturrådets utredning. Där uppmärksammar Kungliga Musikaliska Akademien att musikinstitutionerna lever i ”otidsenliga hierarkiska strukturer” och att man behöver verktyg för att förändra dem.

Mer läsning

Annons