Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikmakare i det tysta

Vi hör deras ord i lurarna och nynnar på deras melodier, men namnen förblir i det tysta. Låtskrivare är vad det handlar om. Sådana som gillar att skapa hits, men gärna håller sig i bakgrunden av glansen. Anders Nilsson från Gällö är en av dem.

Själv kallar han sig för en typisk låtskrivardoldis och det är faktiskt ganska lätt att förstå när han välkomnar ner till källarstudion efter en promenad bland fågelsång och gräsklippare i ett annars mycket stillsamt Gällö. Långt ifrån wide - screens och massiva högtalare inger källaren ändå en slags Welcome to my crib- känsla bland popartist-affisher, buntar med låttexter och otaliga dvd-boxar.

– Egentligen är jag väldigt pedantiskt, men bor lite temporärt nu inför flytten till Stockholm i höst, förklarar han. Flytten till storstaden är dock inget han nämner utan en viss distans. I tio års tid har Anders jobbat hårt för att bevisa att det går att syssla med kommersiell musik var man än befinner sig.

– Så länge det finns internetuppkoppling kan jag sitta varsomhelst, säger han och slår på datorn där resultatet av många långa dygns skapande ligger förpackade i musikfiler.

Låtskrivare och producent är den rätta benämningen på 29-åringen som hittills har alltifrån singlar med artister som Idol Robin, b elgiska klubblåtar, f ransk filmmusik och j apanska hitlåtar på meritlistan.

– När det gäller genrer har jag inga skrupler. Ska man lyckas med musik har man inte råd att vara selektiv så jag gör allt från smal indie till riktigt kommersiell pop.

Just kommersiell musik anser han alltför ofta kan få en negativ klang, speciellt i ett lokalpatriotiskt län som Jämtland.

– Det ses ibland med lite sned syn kan jag tycka. Det finns kanske en myt om att det är enkelt att syssla med sådant, men det krävs naturligtvis lika mycket för alla inblandade som med vilken musik som helst.

Att dra all kommersiell musik över en kam och dissa den som opersonlig och pengalysten skriver han inte under på. Och någonstans där har han sin utgångspunkt. Att uttrycka sig med sin musik och dessutom få den att sälja.

Jobbet som låtskrivare var något Anders bestämde sig för att testa, upptäckte en fallenhet för och sedan helt enkelt fastnade i. Efter utbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik byggdes grunden av ett kontaktnät han senare kunnat bygga vidare på och förvalta.

– Jag har gjort låtar tillsammans med människor jag aldrig träffat så det krävs många timmar framför Skype och Facebook, skrattar han.

De egna inspelningarna skickas ut på olika sätt, ibland direkt till artister, ibland till skivbolag, musikförlag eller andra samarbetspartners. Sedan är det bara att vänta på napp.

– Processen med att få ut låtar hör till det roliga också. Väldigt många nej blir det, men det är lite av tjusningen. Kicken är att få ut grejer och haka på när det börjar gå bra. Ett nej är heller inte synonymt med att låten ska glömmas, den kan fungera i andra sammanhang senare.

I år har han nått en känsla av att ha kommit en bra bit på väg och kan till och med känna sig rätt nöjd. Nöjd i den bemärkelsen att det rullar på. De stora pengarna finns ännu kvar att sträva efter och för tillfället fyller han ut kassan med att jobba som musiklärare ett par dagar i veckan.

– Visst går det att leva på sådant här, men det är svårt. Jag har till exempel haft min största framgång i Asien bara för att de, tro det eller ej, fortfarande köper skivor där. Jag kan bli irriterad på att en del tycks tro att musik är något man enbart gör för att det är roligt. I min värld finns det ingen motsättning i att uttrycka sig konstnärligt och samtidigt vilja tjäna pengar på sin verksamhet.

Nu närmast väntar nya släpp med bland annat en kanadensisk popgrupp och en svensk popartist. Och så kommer flytten på tal igen.

– Jag tycker att jag bevisat att man kan sitta på landsbygden och syssla med vilken musik som helst. Att jag flyttar till Stockholm handlar helt enkelt om att jag vill vidga mina vyer, se vad som händer om jag bor i det kommersiella epicentrumet ett tag.

Kan hända blir han kvar, eller hamnar någon annanstans i världen. Kanske återvänder han till Gällö. Oavsett vad kommer Anders Nilsson säkerligen fortsätta slå flera slag för stort skapande ifrån det lilla och reda upp kreativa kaos i sina låtskrivarlyor.