Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiken räddade Jasmine

För några år sedan var Jasmine Kara nära att begå självmord, nu är hon ett av Musiksveriges hetaste namn. På torsdagens Guldgala och på World Rhythm Fest i februari kan ni se och höra henne i Östersund.

Hon kom från ingenstans och spatserade rätt in på Allsång på Skansen i somras. Som barn blev Jasmine Kara störtförälskad i bluesen när hon hörde Aretha Franklin för första gången. I somras släppte hon sin debutskiva ”Blues ain't nothing but a good women gone bad”, med covers på artister ur den anrika Chess-katalogen som Marlena Shaw, Etta James och Terry Callier. Albumet spelades in under 48 timmar i Cosmos studion med självaste Marshall Chess som exekutiv producent.

– Inspelningen var intensiv, men vi ville göra en liveskiva för att fånga den rätta känslan, säger Jasmine.

Den rätta känslan består enligt kritikerna av en stark röst och elektrifierad vintage rhythm'n'blues i Amy Winehouses och Duffys fotspår. Men hyllningen till bluesens storhetsperiod under 60-talet är också ett steg i riktningen mot ett eget album.

– 25 låtar är redan klara. Just nu håller vi på att välja ut vilka vi ska ha med på nästa album som helt kommer att bli mitt eget. Det handlar fortfarande om blues, även om soundet blir lite modernare, säger hon.

Men Jasmine Kara nöjer sig inte med att bara ge ut skivor. Tidigare i år kom också hennes självbiografi ”Hälsa henne att hon ska dö”, som tecknar bilden av en ung tjej som håller på att gå under i ett destruktivt förhållande. Som tonåring träffade Jasmine en kille, en missbrukare, som misshandlade henne fysiskt och manipulerade henne psykiskt. Till slut trodde hon själv att hon var värdelös och började skära sig i armarna. Efter ett självmordsförsök hamnade hon på psyket, men räddades av musiken. En dag fick hon en gitarr i händerna av sin kontaktperson.

– Då insåg jag hur mycket musiken betyder för mig och kände en stark motivation. Den här tiden var oerhört svår för mig och min familj. Men det är också därför allt är så bra nu, säger hon.

Från början skrev hon boken för att bearbeta det som hänt. Men efter hand växte insikten om att det fanns ett budskap som hon ville föra fram. Det handlar om att vem som helst kan hamna snett, och kanske ännu viktigare – vem som helst kan också ta sig upp igen. Men det var inget lätt beslut att ge ut biografin, säger hon.

– Det innebar en risk för både mig och min familj. Jag har fått säga till mina nära och kära att de måste låsa dörren om sig. Men det jämnar ut sig när jag får mejl av tonårstjejer som skriver att de blir starka av min bok.

Efter gymnasiet styrde Jasmine kosan mot New York där hon började spela på olika klubbar. En kväll på Lola's i Soho satt Jay-Z och hans fru Beyoncé i publiken. Efteråt inne på damtoaletten sa Beyoncé till Jasmine ”You did good mama”.

– Jag kan än i dag inte förstå att det hände. Hon har alltid varit min stora idol, säger Jasmine.

På torsdag förgyller hon Guldgalan på Folkets hus i Östersund. Missar ni henne då finns det två chanser till, i Åre i januari och i februari i Östersund.