Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalstjärnor på export

/

För att ta sig fram som musikalartist kan kombinationen tur, timing och talang vara rätt betydande. Många söker, några får chansen, en del lyckas – vissa av dem rentav så bra att det jobbar med musikal på heltid. Men liksom med allt måste alla starta någonstans, i det här fallet kanske som dansare på Wendlas eller i en kör på Frösön. LT har kartlagt musikalartisterna från länet.

Annons

ANETTE FRIBERG

Anette Friberg gick naturvetenskapliga linjen på Palmcrantz med siktet inställt på att blir sjukgymnast. Nu är hon 37 år och kan utan problem ersätta Helen Sjöholm på musikalscenen.

Hon trodde från början inte att musikal var något för henne, men när hon efter ett år som au-pair inte riktigt visste vad hon skulle göra blev hon tipsad av vänner att söka till Balettakademin. Till slut hamnade hon på musikallinjen i Göteborg och märkte ganska snabbt att det var helt rätt. Direkt efter Balett-akademin fick hon rollen som Anita i Malmös uppsättning av ”West Side Story” och sedan dess har det rullat på med olika musikal- och tv-roller. Förra året medverkande hon i ”My Fair Lady” på Oscarsteatern med bland andra Tommy Körberg och Jan Malmsjö och fick då hoppa in som ersättare för Helen Sjöholm 23 gånger.

– Det är nog det roligaste och största jag har gjort. Framför allt för att jag fick höra så många lovord från publiken efter föreställningarna.

Nu bor hon med sin familj utanför Mariefred och repeterar för tillfället ”Singin in the Rain” som har nypremiär på Oscarsteatern i början av februari. Musikalkarriären verkar med andra ord gå strålande för Anette Friberg som inte har några som helst planer på att byta yrkesbana.

ANNA-MARIA HALLGARN

Anna-Maria Hallgarn från Orrviken startade sin karriär i rampljuset med dansgruppen Flammorna på Wendlas och som sångerska i olika sammanhang.

Nu bor hon i Stockholm, sysslar med musikal på heltid och har ett långt artist-cv bakom sig.

Efter gymnasiet på Palmcrantz studerade och arbetade hon i några år innan hon sökte in till musikallinjen på Balettakademin i Göteborg. Där gick hon till 1995 och har efter det arbetat som musikalartist, skådespelerska och sångerska, mest i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hon har också medverkat i shower och gjort en del egna projekt, till exempel släppt en platta med Ulf Lundelltolkningar.

Några av de uppsättningar hon varit med i de senare åren är ”Jesus Christ Superstar” på Malmöoperan (med bland andra Ola Salo), ”Show Boat” i Eskilstuna och den just nu pågående ”Guys & Dolls” på Göteborgsoperan. Fram till mars har hon jobb där och efter det är inget helt bestämt. Musikalyrket verkar hon i alla fall gilla bättre och bättre.

– Det som fick mig att välja musikal från början var nog viljan att uttrycka mig på olika sätt. Nu när jag hållit på ett tag och har en bra plattform att utgå ifrån känns det bara ännu roligare.

JESPER SJÖLANDER

Jesper Sjölander, uppväxt i Stavre, gick från musiklinjen på Palmcrantzskolan via en ettårig musikteater utbildning i Bjärnum till Balettakademins treåriga musikallinje.

Första stora rollen efter det var i Björn och Bennys ”Mamma Mia”. Sedan dess har han jobbat som musikalartist och skådespelare på flera ställen i Sverige, senast på Umeå Arena som huvudroll i hockeymusikalen ”Penalty Killers”, en jätteproduktion på is med 500 medverkande. Just nu är han pappaledig och hemma i Kungsängen med sina två barn.

– Jag passade på att vara hemma ett tag nu, när jag ändå inte riktigt vet vad som väntar, säger han.

Han berättar att framtiden ser oviss ut. Om en vecka ska han på audition och hoppas på den, men det är ingen bransch där det ramlar in nya jobb hela tiden.

– Det är ett yrke där man får räkna med att vara ständigt arbetssökande, men jag har satsat allt på det här och älskar det jag gör så jag kommer fortsätta så länge det är möjligt.

MARIT ERIKSSON

Marit Eriksson bestämde sig tidigt att hon ville syssla med musikal. Redan i gymnasiet lämnade hon Ås för att börja på Sandvikens musikallinje. Därefter har hon stått på en hel del scener som musikal- och showartist.

2004 kom hon i kontakt med Sundsvallsbaserade Dröse & Norberg Nöjen, fick en roll i en musikalfars där och blev sedan kvar i det gänget under några år. Under den tiden spelade hon bland annat huvudrollen i ”Trollkarlen från Oz” och ”Snövit”, både i Sundsvall och runt om i Sverige. Nu bor hon i Stockholm och jobbar på Wallmans Golden hits med en 70-tals show fem kvällar i veckan. Något som enligt henne själv är väldigt roligt, speciellt eftersom artisterna får en helt annan kontakt med publiken än på en stor scen. Fram till juni är hon kvar på Wallmans och efter det är planen att söka musikaljobb i Stockholm.

– Det som kan vara jobbigt med det här yrket är att det är svårt att få en vardag. Jobben man får är korta och man vet oftast inte vad som händer senare, säger Marit som ändå verkar stortrivas med sin vardag just nu.

URBAN FRÅNBERG

Urban Frånberg charmade reklammakarna med sitt Östersundsmål och blev under år 2000 Boxer-Robert med hela svenska folket.

Innan dess var det dock musikal och teater som gällde. I början av 90-talet flyttade han till Göteborg för att gå på Balettakademins musikalteaterlinje.

Efter utbildningen följde castingar för teater och tv som resulterade i ett flertal jobb, bland annat i Oscarsteaterns uppsättning av Pippi Långstrump 1997–98 och som skådespelare på Astrid Lindgrens värld under några somrar. Numera är den karriären lagd på hyllan och han har inte stått på scenen sedan 2001.

– Att jag la artistplanerna åt sidan hade egentligen inte något med reklamjobbet att göra, det bara blev så, säger Urban.

Idag arbetar han på ett IT-konsultföretag i Stockholm och gör rösten till Robert vid sidan om det.

ISABELLE PEDERSEN

För Isabelle Pedersen från Brunflo har musik och teater alltid varit det största intresset. Musikal blev det för att hon inte kunde välja mellan de två och inte ville begränsa sig till en form.

Efter musikstudierna vid Palmcrantz gick hon musikalakademien i Umeå och har efter det bland annat spelat musikal på Gotland, varit med i produktioner i Sundsvall och arbetat som showartist både i Sverige och utomlands.

Numera har hon basen i Stockholm, men är för tillfället utanför stadens gränser på olika artistuppdrag. Under januari har hon varit på hemmaplan och medverkat i Östersundsrevyn, men lämnade revygänget nyligen för att kasta sig in i musikalen ”Buddy Holly” som har Sverigeturné under februari-mars. Där spelar hon mot Brolle i rollen som Buddys fru. När turnén är slut vet hon inte exakt vad som väntar men förmodligen blir det något nytt projekt inom branschen.

– Målet är att fortsätta med det jag gör nu och kunna leva på det i framtiden, säger hon.

JESSICA OLSSON LANTTO

Jessica Olsson Lantto, uppväxt i Fanbyn, sjöng och spelade mycket redan som liten. I gymnasiet pluggade hon musik på Palmcrantzskolan och sökte sig därefter vidare till Bjärnum folkhögskola för ett år på musikteaterlinjen.

I Bjärnum upptäckte hon att det var just musik och teater hon ville syssla med och flyttade därför till Göteborg för att satsa på musikal. Hon sökte in på Göteborgs opera- och teaterhögskola och blev en av de sju som blev antagna. När den treåriga utbildningen var avslutad fick hon en roll i ”Blodsbröder” vid Värmlandsoperan och har sedan dess jobbat med musikteater och musikal, mestadels utomlands.

Mellan åren 2006 och 2009 bodde hon i Tyskland och medverkade i musikaler där. Först ett år i vampyrmusikalen ”Tanz der Vampire” i Berlin. Därefter två och ett halvt år i Stuttgart, i den stora produktionen ”Wicked”. Som mest spelade de då åtta föreställningar i veckan.

– Det är på gott och ont att tillbringa så mycket tid på teatern, men man lär sig tänka på varje föreställning som ny och inte gå på rutin ändå. Att spela i Tyskland har varit lärorikt och annorlunda, det är en mycket större marknad för musikal där, säger Jessica, som nu bor i Umeå och siktar på att jobba med musikal i Sverige.

Mer läsning

Annons